Cestitka_Uskrs

U Biogradu će niknuti prvi glagoljaški park u Hrvatskoj

Biogradsko područje postaje jezgra glagoljaštva, među najsnažnijim područjima glagoljaštva. Glagoljica je pismo, kojim se Hrvati služe već preko tisuću godina. Njome su se pisali staroslavenski tekstovi hrvatske redakcije, osobito crkvene bogoslužne knjige, i hrvatski tekstovi najrazličitijih namjena.

– Kao što nam je odredila nacionalni identitet u prošlosti, trebala bi biti i u budućnosti dio identiteta, pa sutra i u europskoj zajednici naroda. I glagoljica je jedan od naših doprinosa u duhovnom i kulturnom pogledu za europsku zajednicu naroda, ističe Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.

Prema zaključcima nedavno održanog znanstvenog skupa pod nazivom “Glagoljica u biogradskom kraju” na kojem je predavalo čak 17 predavača, Biograd na Moru jedina je jedinica lokalne samouprave, jedino mjesto u Hrvatskoj uopće koje je na pročelje Gradske uprave pored latiničkih natpisa postavio i tri ploče na glagoljici.

– Ovih dana na ulazima u grad pored latiničkog natpisa Biograda postavit ćemo i table na glagoljici, najavio je Knez.

Glagoljica je danas široko područje istraživanja na području jezika, na području liturgike, stare hrvatske književnosti kojom se bave stručni ljudi. Hrvatska glagoljaška tradicija svakako je najosebujniji segment povijesti hrvatske kulture.

– Mi smo prvenstveno turistički grad i u službi kulturnog turizma u Industrijskoj zoni smo ostavili dva hektara za glagoljaški park, buduću biogradsku atrakciju. Idejni nacrt je u izradi i to će biti prvi glagoljaški park u Hrvatskoj. Uvjeren sam u uspjeh projekta po kojem će Biograd biti prepoznatljiv u Hrvatskoj i svijetu, najavljuje Knez.

Glagoljica je najstarije slavensko pismo, a u Biogradu je benediktinski samostan sv. Ivana Evanđelista od 1059. bio glagoljaški. U 13. stoljeću nakon razaranja samostana benediktinci su se iz Biograda sklonili na otok Pašman i na brežuljku Ćokovac uz kapelu sv. Kuzme i Damjana nastavili glagoljašku tradiciju. Tu su i ostaci ženskog benediktinskog samostana sv. Tome.

– Prema stručnom tumačenju Biograd je bio jedno od žarišta glagoljštva kroz stoljeća, branitelj izvornosti i čistoće knjižnoga izraza, tvrde znanstvenici.

– Glagoljaški park ponudit će brojne mogućnosti u afirmaciji kulturnog turizma, ne samo na biogradskom području već znatno šire, zaključio je Ivan Knez.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...