Umjesto plaća, djelatnice Adrije poljubile vrata

Na porti “Adrije” u srijedu se okupilo desetak radnica koje su htjele doznati što je s njihovim zaostalim plaćama, ali novi su ih vlasnici otjerali. Točnije, riječ je o radnicama koje su u posljednje vrijeme krenule u mirovinu, no bile su na popisu onih koji su prešli iz “Adrije” d.d. u “Adriju Zadar 1” d.o.o. prije mjesec dana, piše Slobodna Dalmacija.

– Oni koji su ostali dobili su neke zaostale plaće u kuverti, jednu će dobiti i danas, a nama su novi gazde rekli da s nama nemaju ništa. Grubo su nas otjerali, ne daju nam zaostale plaće ni zakonski iznos od tri plaće za otpremninu za mirovin, žale se radnice.

Od direktora “Adrije” d.d. Miodraga Lacića dobile su ipak potvrdu da im se plaća ne može isplatiti i s tim će moći za nekoliko dana, kako su se dogovorili, otići na Finu i tražiti isplatu. No, u ovom je slučaju riječ o isplati zaostalih plaća, a ne o otpremninama za mirovinu.

– U ugovorima o preuzimanju “Adrije” od “Adrije Zadar 1” preneseno je i svih 286 ugovora o radu zatečenih radnika, navedenih s OIB-om. Oni imaju sva stečena prava i tu ništa ne bi smjelo biti sporno, zakonski je situacija jasna. Predao sam svu dokumentaciju o tome i neka sada institucije sustava rješavaju tko nije izvršio svoje obveze, gospodin Lacić ili gospoda Badurina i Lisica.

 

 

Kontrole inspekcije

– Već su i dosad institucije u Zadru, od Porezne uprave preko Inspekcije rada do HZZO-a i MIO-a, mogle kontrolirati kakve se to isplate obavljaju u kuvertama i plaćaju li se doprinosi. Ne pamtim da se igdje drugdje radi to što se radi u Zadru, rekao je Ivica Blažević, regionalni povjerenik sindikata PPDIV-a.

Posla oko ovih isplata i neisplata ima ne samo Porezna uprava, nego i Državni inspektorat i druge službe. Dosad su već mogli reagirati, ali nisu. S druge strane, novi vlasnici kažu da ne žele snositi troškove za koje nisu krivi, kao ni dovoziti radnice iz Knina jer je to neracionalno.

No, istodobno su na poslovima radnica koje ne želi dovoziti angažirali radnice “Ostree” (u kojoj nema sindikata) ili neke povremene radnike pa im se plaća odmah u gotovini. Kako će se riješiti ova složena situacija s izvlačenjem vrijedne proizvodnje i zadržavanjem prava radnika, tek će se vidjeti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...