UN uvjerljivom većinom priznao poseban status Palestini!

Generalna skupština UN-a izglasala je poseban status Palestini kojim je ta zemlja postala promatrač, ali ne i član te međunarodne organizacije. Takav status UN je ranije dodijelio i Vatikanu. Palestinci duž Zapadne obale i Pojasa Gaze su odmah nakon proglašenja započeli slavlje na ulicama.

Potez je to kojem su se žestoko protivili Izrael i SAD, a palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je, pozivajući članove Generalne skupštine na glasanje, da je to “posljednja šansa za rješenje koje bi uključivalo opstanak obje države”. Izraelski izaslanik rekao je da je taj potez “korak unatrag” u mirovnom procesu, a američki je rekao da je sinoćnji korak “nesretan i kontraproduktivan”.

 

Uvjerljiva većina: 138 za, devet protiv, 41 suzdržan

Skupština je izglasala novi status Palestini s uvjerljivom većinom. 138 predstavnika glasalo je za, devet protiv, a 41 zemlja, među kojima je i Hrvatska, bila je suzdržana.

Kako javlja BBC-jeva dopisnica iz UN-a, sinoćnji potez nije samo simbolični kamen temeljac palestinskoj borbi za međunarodno priznanje, nego će imati i praktične diplomatske učinke. Dopustit će palestinskim predstavnicima da sudjeluju u raspravama UN-a te tako povećaju šanse za pristupanje agencijama i tijelima te međunarodne agencije, kao što je, između ostalih, Međunarodni kazneni sud.

 

Izraelski zločini na međunarodnim sudovima?

Priznanje Palestine na Generalnoj skupštini konkretan je korak prema mirovnom rješenju spora Izraela i Palestine. Također pruža priliku Palestini da se legalno suprotstavi izraelskoj ekspanziji te izraelske ratne zločine dovede pred međunarodne sudove, pisao je ranije Avaaz.

Palestinske su vlasti prošle godine tražile puno članstvo u UN-u i to im je, zahvaljujući protivljenju SAD-a, odbijeno. Međutim, Palestina je ove godine zagrizla manji zalogaj i zatražila da je UN proglasi “vanjskim promatračem”.

Ta se odluka donosi većinom glasova na Generalnoj skupštini gdje, za razliku od Vijeća sigurnosti, ni jedna zemlja nema pravo veta. S obzirom na to da je većina zemalja već glasala u korist palestinske države, očekuje se da će sutrašnje glasanje proći u korist Palestine.

Podsjećamo, u posljednjih su se nekoliko tjedana opet zaoštrili sukobi dviju zemalja, Izrael je više puta bombardirao Gazu, a palestinski Hamas je uzvratio, ali slabijim intenzitetom. U sukobu je poginulo više od 160 Palestinaca i mnogo manje Izraelaca.

 

Hrvatska suzdržana

Hrvatska je jučer najavila da će na povijesnom glasanju o promatračkom statusu Palestine biti suzdržana.

“S obzirom na to da države članice Europske unije nisu postigle zajednički stav vezan uz glasanje o rezoluciji u Ujedinjenim narodima, Hrvatska će, uzimajući u obzir sva stajališta, biti suzdržana. Republika Hrvatska u potpunosti podupire načelo dvije države kao rješenje koje će biti postignuto kroz pregovore i koje će u svojim temeljima dati pravo Izraelu na život u miru i sigurnosti te pravo Palestincima na vlastitu državu”, pisalo je u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...