Vrančić protiv uvođenja Linićevog poreza

Nakon što je prije dva dana ministar Linić predstavio novi porez na nekretnine koji bi trebao stupiti na snagu od 1. siječnja 2013. godine, podigla se velika prašina oko iznosa i točnih ciljeva samog poreza. Gradonačelnikom Vrančić za Antenu je komentirao ovaj apsurdan prijedlog.

Apsolutno sam protiv ovog poreza i to iz više razloga. Prvenstveno smatram da nije vrijeme za nove poreze uz socijalnu situaciju u kojoj se nalazimo i siromaštvo u kojem živimo. Također, smatram da nisu stvorene dobre pretpostavke za taj porez jer mnoga pitanja određenih zemljišta nisu riješena, a da ne govorim o nekretninama koje još uvijek nisu legalizirane. Mislim da je ovaj porez čista nepravda, cijeli proces je dosta klimav i smatram ga čistom improvizacijom. sve je to nepripremljeno i nadam se da Vlada neće takvo što izglasati – negodovao je Vrančić o Linićevom prijedlogu.

Kako doznajemo, Zadar ima poveći broj gradskih prostora koji se ne koriste, pa smo upitali gradonačelnika ima li saznanja o broju takvih prostora i koliko će Grad plaćati poreza na te lokalitete.

Ma nema puno praznih gradskih prostora, svi se više-manje koriste ili su u najmu. Neke smo ustupili raznim udrugama. Moguće je da ima nešto više nekorištenih zemljišta u gradskom vlasništvu, to da. Ali kad gledamo ovaj porez da se na to primijeni, to je kao da sami sebi plaćamo porez, prihod i rashod se izjednače i opet smo na nuli. Ponavljam, nadam se da do toga neće doći, da se porez neće izglasati.

Sličan komentar dala nam je i Ivana Dadić, glasnogovornica Grada Zadra:

Ne možemo predvidjeti iznose poreza jer zakon još nije definiran niti izglasana. No, to bi i dalje trebao biti prihod lokalne samouprave, kao primjerice do sada komunalna naknada, a nikako rashod, kratko je prokomentirala glasnogovornica.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...