Strah, pesimizam ili manjak ideja?

Zadrani nezainteresirani za tvrtke od 10 kuna

Tamni način

Vlada je, kako je svima poznato, sredinom listopada, točnije 18. listopada, svim punoljetnim građanima Republike Hrvatske omogućila pokretanje vlastite tvrtke, i to za samo 10 kuna.

Dosadašnji iznos koji je bilo potrebno utrošiti prilikom otvaranje kretao se oko 25.000 kuna, jer je temeljni kapital iznosio 20.000 a troškovi javnog bilježnika oko 5.000 kuna. Sadašnji iznos koji je potrebno platiti javnom bilježniku iznosi oko 850 kuna, dok je temeljni kapital, odnosno dio koji je polaže na račun – svega 10 kuna.

Zadrani, kako saznajemo na ovdašnjem Trgovačkom sudu, nisu posebno zainteresirani za ovaj oblik tvrtke, pa je do danas otvorena svega jedna ovakva tvrtka, a u obradi je još dva zahtjeva.

Strah ili pesimizam glavni su razlozi za nedovoljan interes građana za pokretanje vlastitih ideja i poslova. No i činjenica kako svaki naredni mjesec postoji obveza prema državi u vidu nameta, poreza, prireza i ostalih davanja, mnoge građane koji i pomisle na pokretanje posla, ostavlja prikovane na mjestu.

S druge strane, za svega 270 kuna ukupnog troška, do kraja 2012. godine moguće je otvoriti obrt. Ali, i tu se postavlja jedno pitanje – koja djelatnost i koji posao?

Ostavi komentar koristeći Facebook