Započeo štrajk u zadarskim školama!

Jutros u 8 sati održan je skup zaposlenika u 18 škola i jednom đačkom domu u Zadarskoj županiji u kojima djeluje Nezavisni sindikat . Na tom su se skupu djelatnici izjasnili hoće li ili ne štrajkati. Kako navodi sindikalni povjerenik, Jere Bilan, svatko ima pravo na individualnu odluku da li će sudjelovati ili ne.

– Cilj štrajka je jasan, a to je izraziti nezadovoljstvo politikom Vlade koja štedi na zaposlenima u javnim službama, raskida kolektivne ugovore te za 2013. godinu predviđa milijardu kuna manje sredstava za djelatnike tih javnih službi. To bi dakle značilo smanjenje plaća, a to pak dalje vodi rastakanju socijalne države, kazao je za Antenu Zadar Jere Bilan.

Bilan je istaknuo da ukoliko netko od djelatnika, nastavnika, ne želi sudjelovati u štrajku, to je njegovo pravo te da se nitko na to ne može prisiliti. U tom slučaju ravnatelj je dužan organizirati nastavu sa tim nastavnicima, naravno ukoliko su se pojavili učenici.

Doznajemo kako se u većini škola u Zadru nastava održava polovično. Ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića komentirala je

– Prema poštivanju kolektivnom ugovoru određeni su ljudi dužni održati nastavu. U našoj se školi dio održava, a dio ne. Jednako i za učenike, neki su došli jutros, a drug nisu. Nisam upoznata sa stanjem u ostalim školama.

Iz Pomorske škole kažu

– Ima nastave, ali dio nastavnika ipak je odlučilo za štrajk. Djeca se vrzmaju po školi, ali točne statistike nam još nisu dostupne. 

Bilan je dodao kako će više podataka biti dostupno nakon 10 sati, te dodao

– Svake četiri godine moguće je da se iskaže nezadovoljstvo, a to je na izborima.  U međuvremenu postoje legalni načini za to- štrajk ili prosvjed! Mi smo nezadovoljni i ne želimo čekati do izbora, jasno je dao do znanja Jere Bilan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...