Zdravko Pleše u HNK Zadar

U četvrtak 15. studenog koncertom u Velikoj dvorani HNK Zadar s početkom u 20 sati Zadar će obilježiti 230. rođendan najvećeg violinističkog virtuoza, talijanskog majstora Niccolòa Paganinija!

Za tu prigodu Zadranima će svirati violinist Zdravko Pleše i to izbor najljepših, ali jako zahtjevnih Paganinijevih Capriccia op. 1. Riječki violinist koji je svoju svirku nakon odlaska iz rodnog grada usavršavao u Beču i Ljubljani, neće samo svirati. Između glazbenih točaka pričat će životu, djelu i cjelokupnom liku Niccolòa Paganinija kao i problemima izvedbe njegovih djela.

Strast, nemiran duh, želja za novim i drugačijim tek su neke od karakternih kvaliteta Zdravka Plešea koje ga čine jednom od najneobičnijih violinista u Hrvatskoj danas. Kao vrstan violinist Pleše je shvatio da konvencionalni koncerti nisu dovoljni da bi se približio publici i stoga za svaki svoj koncert on priprema dodatni sadržaj. U ovom slučaju bit će to kratke priče koje će nam pomoći da bolje razumijemo i na zanimljiviji način doživimo Paganinijevu glazbu.

Zdravko Pleše je osim školovanja, natjecanja, pedagoškog rada, te svirke u orkestrima i organizator dvaju festivala – jednog na Grobniku – Festival komorne glazbe Grobnik i jednog u Piranu – Tartinijevi dani. Okušao se i na filmu pa je tako u produkciji RTV Slovenija nakon audicije dobilo ulogu i utjelovio mladog Tartinija u filmu Vražji Tartini.

Svestrani umjetnik Zdravko Pleše za izvedbu Koncerta za violinu i orkestar u D – duru N. Paganinija i Koncerta za violinu i orkestar W. A. Mozarta nagrađen je Prešernovom nagradom. Kao solist svirao je s raznim orkestrima i to pod dirigentskim vodstvom velikog slovenskog dirigenta Antona Nanuta, zatim Davida Villersa, Dušana Nedovića, Matjaža Brežnika, Nade Matošević i drugih.

Zdravko Pleše koncertno nastupa u triu Arte te Ensemble Contemporanea 21 u kojima sviraju i njegove sestre.

Osim interpretacijom glazbe Zdravko Pleše bavi se i skladateljskim stvaralaštvom te piše i aranžira glazbu za različite glazbene sastave. Kao gimnazijalac u Rijeci i Ljubljani stekao je veliku ljubav prema literarnom stvaralaštvu pa je tako ovoga mjeseca izašla njegova prva zbirka pjesama pod naslovom Novi dan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...