Život ispod dna oceana

Na konferenciji “Tamna energija: Život ispod dna mora” koja će se održati u sklopu predstojeće Američke geofizičke konferencije, znanstvenici Centra za tamnu energiju istraživanja biosfere (C-DEBI) koji djeluju unutar NSF-a (National Science Foundation), prezentirat će nova otkrića o pronađenom bogatom mikrobiološkom životu tamo gdje ga nitko nije očekivao.

Kao ilustraciju otkrića mikroorganizama u zemljinoj kori ispod dna oceana, znanstvenici citiraju Julesa Vernea, koji je prije 150 godina u svojem romanu Put u središte Zemlje pisao: “Tko bi u najluđim snovima očekivao da se ispod kore Zemlje nalazi pravi ocean, more koje pruža utočište nepoznatim vrstama”.

Verne tada nije mogao ni zamisliti da će znanstvenici danas istraživati raznolikost života ispod dna oceana.

“Ono što se nekad smatralo pustoši popunjenom hidrotermalnim otvorima, dno oceana i kora ispod njega, vrvi mikrobiološkim životom”, kaže Katrina Edwards, direktorica C-DEBI-a.

Znanstvenici su otkrili da na dnu oceana i ispod njega bakterije ne samo što postoje, već su daleko raširenije i različitije nego što se ikada mislilo. Bakterije se “hrane” planetnom oceanskom korom, čime se otvaraju mnoga pitanja o kemiji mora i koevoluciji Zemlje i života.

Dok su znanstvenici predviđali kako bi mikrobi koji žive u sedimentima dubokih oceana reprezentirali jednu trećinu Zemljine biomase, “nastanjivi” dio kore oceana bi mogao biti deset puta veći.

Stoga su znanstvenici otvorili neka nova pitanja poput: “Koja je priroda zajednica mikroba u podzemlju ispod dna oceana i koja je njihova uloga u promjenama mlade kore oceana?”.

Potom se postavlja pitanje jesu li sve te zajednice jedinstvene, posebice u usporedbi sa zajednicama u sedimentima i na dnu oceana, a nitko zasad također ne može objasniti ni otkuda su stigli mikrobi u koru oceana, iz sedimenta, stijena, morske vode ili nekog drugog izvora.

Znanstvenici kažu kako bi nam razumijevanje podzemne biosfere i njihove povezanosti s energijom moglo pružiti ključne odgovore na pitanja o evoluciji života na Zemlji.

Na konferenciji koja se održava između 3. i 7. prosinca u San Franciscu, multidisciplinarni timovi znanstvenika izložit će svoja otkrića tijekom eksperimenata koje su provodili unutar ekspedicija bušenja i drugih programa vezanih za istraživanje duboke biosfere.

 

Prema riječima znanstvenika C-DEBI-a, ova otkrića su također relevantna za istraživanja tektonskih ploča, morskih minerala i kemosintetskog života, te će omogućiti mnoštvo novih spoznaja znanstvenicima koji se bave istraživanjem nastanka života, te geofizičkim, geološkim i oceanskim znanostima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...