Zračna luka produžava pistu za 700 metara

Zadarska županija se s 200 tisuća kuna uključila u financiranje pripreme dokumenata za kapitalni projekt Zračne luke Zadar – produžavanje uzletno-sletne staze za 700 metara. Za dokumentaciju je Zračna luka već utrošila 1,3 milijuna kuna, a zanimljivo je da MORH ne sudjeluje ni u jednom dijelu pripreme projekata premda će zasigurno koristiti dužu pistu u Zemuniku.

Naime, ovako produžena pista moći će prihvatiti i najveće putničke avione. Za ovaj iskorak se još uvijek prikuplja i izrađuje dokumentacija. Idejni projekt je u potpunosti dovršen, a sad je u postupku procedura ishođenja lokacijske dozvole.

– Istovremeno s Ministarstvom obrane i Agencijom za državnu imovinu radimo na parcelaciji za dio terena koji se nalazi u sklopu vojnog dijela. S izvedbenom i građevinskom dozvolom potom se namjeravamo kandidirati za EU sredstva gdje smo u biti već predbilježeni. Prema projektantskim cijenema produženje piste koštat će oko 270 milijuna kuna, no možda će nakon javnog nadmetanja ta cijena biti i nešto manja – kaže Katica Pupić-Bakrač, direktorica Zračne luke Zadar.

Posla oko pripreme dokumentacije je još dosta i najvjerojatnije odobravanje EU kredita i izbor izvođača radova neće biti gotovo prije sredine 2014. godine, tako da se očekuje da bi produžena pista Zračne luke Zadar mogla biti gotova za sezonu 2015. godine.

Za iduću sezonu u Zračnoj luci Zadar priprema se proširenje prostora za duty free shop sa sadašnjih 219 na skoro 400 metara četvornih, projektira se nova stajanka za avione, a uredit će se i veći prostor za business class putnike, sve iz vlastitih sredstava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...