50 godina ljubavi i tolerancije

Proslaviti 50 godina braka danas, kada se toliko supružnika rastavlja već u prvoj godini zajedničkog života, prava je umjetnost. Ali da se i to može, pokazali su nam Marija i Krešo Bračić iz Sukošana.

– Vjenčali smo se prije pola stoljeća, na staru godinu 1962. godine u Zagrebu. Crkveno vjenčanje je održano u mojoj rodnoj Novoj Gradiški, svježa su sjećanja 71-godišnje slavljenice Marije rođene Pradegan.

Krešo je u Zagrebu učio za strojobravara za tvrtku IKOM i živio u đačkom domu, potom je izučio za birotehničara. U to vrijeme su mladu i lijepu Gradiščanku oblijetali zagrebački mladići, ali je njeno srce uvijek brže kucalo kad bi bila u blizini Kreše.

 

Krešin neodoljivi šarm

– Ma, tko je mogao odoljeti tvom šarmu, onako visokom i stasitom momku, s puno ljubavi i nježnosti, tepa svom životnom suputniku slavljenica Marija od milja zvana Marica.

Tri godine nakon vjenčanja otišli su raditi u Austriju, ali ih je životni put 1968. odveo u daleku Australiju u Sidney. Neprekidno ih je 11 godina pratio zov voljene domovine te su se 1979. godine vratili u Lijepu Našu.

– Povratkom u Hrvatsku po cijelom dalmatinskom priobalju tražili smo mjesto gdje ćemo se skrasiti. Izbor je pao na Sukošan i nismo pogriješili, zadovoljno će vitalni umirovljenik Krešo (73).

Cijeli svoj život Marija i Krešo su posvetili svojoj obitelji, radili su i stvarali kako bi njihovoj djeci bilo bolje. U braku im se rodilo troje djece, kći Snježana udana za Borisa Dizdara, Sanja udana za Dadu Mlinara te sin Tomislav koji je u braku s Lorenom. Snježana i Tomislav s obiteljima žive u Sukošanu, Sanja s obitelji u Promin, piše Zadarski list.

 

Ništa ne bi mijenjali

– Imamo šestero unučadi: Nea Bračića, Natali i Filipa Dizdara, Davora, Damira i Pavu Mlinara te praunučicu Martu Mlinar, ponosno će slavljenici. Zanimljivo da unuk Neo ima tri, a praunučica Marta četiri godine.

Ovi vrlo vedri supružnici govore kako su u životu sve probleme nastojali rješavati razgovorom, bez povišenih tonova i svađe, uz međusobnu toleranciju, strpljenje i opraštanje.

– Ništa ne bismo promijenili i još bismo jednom proživljavali svaki trenutak radosno i punim plućima, otvorena srca i duše, njihov je uspješni bračni recept.

Da bi mogao druge obasjati suncem, moraš imati to sunce u sebi, a njih dvoje su uvijek obasjavali jedno drugo. Kako nevjesta Lorena u zdravici reče: “Maricu i dalje bole koljena, al’ još uvijek je Krešina voljena…”

A onda su Natali i Filip Dizdar, hrvatske estradne zvijezde, započeli s pjesmom koju su svi odmah prihvatili pa se slavlje u Jose uz bogat stol, kako to i biva, produžilo u noć.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...