70.000 eura za poboljšanje zaštite okoliša u Zadarskoj županiji

Razvojna agencija Zadarske županije (ZADRA) započela je s provedbom projekta GuardEn (Guardians of Environment Framework – Integrirani pristup: Strategija za prevenciju zagađenja tla i obnovu oštećenih područja). Izvijestili su to predstavnici Razvojne agencije Katarina Colić i Josip Matassi. Ukupna vrijednost projekta je 2.125.000, eura od čega ZADRA za provedbu aktivnosti na području Zadarske županije raspolaže s proračunom od 70.000 eura, piše Zadarski list.

 

Planiranje prevencije zagađenja

– Riječ je o projektu unutar okvira Programa transnacionalne suradnje. Glavni cilj projekta GuardEn je poboljšanje zaštite okoliša kroz uspostavu GuardEn sustava što se odnosi na razvoj niza metodoloških alata koji će služiti kao pomoć poduzećima da se približe GuardEn statusu i usvajanju međunarodnih standarda kao što su ISO 14000 i EMAS. U glavne ciljeve projekta ubrajaju se i razvoj metodologije za racionalno strateško planiranje prevencije zagađenja na lokalnoj razini, kao i razvoj lokalnih klastera za prevenciju onečišćenja tla i vode. GuardEn predstavlja transnacionalni napor u smanjenju zagađenja okoliša te rješava ciljeve Prioriteta 2 aktivnostima vezanim uz poljoprivredno-prehrambeni sektor s naglaskom na sprječavanje rizika od onečišćenja tla, rekla je Katarina Colić navodeći kako će se projekt provoditi do konca rujna 2014.

Colić kaže kako se projekt provodi na 11 područja u osam država – Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji, Rumunjskoj, Bugarskoj i Srbiji.

 

Sudjeluje osam država

Uz predstavnike lokalnih vlasti zadužene za zaštitu okoliša u regijama ovih zemlja, u projektu sudjeluju instituti za istraživanje i obrazovanje, agencije za podršku održivog razvoja i održivog tretmana prirodnih resursa, komore, poslodavci, nevladine udruge, stručnjaci u području zaštite okoliša te poduzeća i poljoprivredne zadruge s područja poljoprivredno-prehrambenog sektora.

– Razvojna agencija za sudjelovanje u projektu predložila je Upravni odjel za poljoprivredu i Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, Upravni odjel za poljoprivredu i razvitak otoka i Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Zadra, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Zadar Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Zagreb, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, Hrvatska obrtnička komora – Županijska komora Zadar, Hrvatska poljoprivredna komora – Županijska komora Zadar, Udruženje obrtnika Zadar, Udruga vinara i proizvođača maslinovog ulja Nadin, Udruga vinara i vinogradara Zadarske županije, Vrana d.o.o., Vigens, d.o.o., Maraska d.d., OPG Sandra Babac i Udruga Eko-Zadar, rekla je Colić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...