Ako konzumirate alkohol ili narkotike, vozite se taksijem ili pješačite!

PU zadarska uputila je medijima posebno priopćenje, referirajući se na prometne nesreće, konzumaciju alkohola i narkotika.

Izvješće prenosimo u cijelosti.

Iako na području Policijske uprave zadarske u ovoj godini bilježimo manji broj prometnih nesreća i ozlijeđenih osoba, analiza uzroka prometnih nesreća ukazuje da su alkohol i droga i dalje dominantni problemi sa stanovišta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i vikenda te da se kao najčešći sudionici i uzročnici nesreća pojavljuju mladi vozači (kako po godinama starosti, tako i po vozačkom stažu).

Uvidom u podatke o alkoholiziranosti sudionika prometnih nesreća u 2012. godini, utvrđeno je da je 389 sudionika bilo pod utjecajem alkohola u nedozvoljenim količinama, dok je 21 vozač upravljao vozilom pod utjecajem droga.

Nadalje, u navedenom razdoblju dogodilo se ukupno 248 prometnih nesreća u kojim je jedan od vozača upravljao vozilom pod utjecajem alkohola i to u 6 prometnih nesreća sa poginulim osobama, u 124 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i u 118 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U ovim nesrećama smrtno je stradalo 8 osoba, 39 osoba je teško, a 122 su lakše ozlijeđene.

Dakle, u svakoj sedmoj prometnoj nesreći odnosno u svakoj trećoj prometnoj nesreće sa poginulim osobama, netko od sudionika bio je pod utjecajem alkohola, ali je među njima najmanje onih kojima je izmjereno do 0,5 promila u krvi, stoga ne stoji ona narodna izreka da “pijance i Bog čuva”, jer statistika to ne potvrđuje.

Stoga, ovom prigodom Policijska uprava Zadarska za dane od 10. do 17. prosinca 2012. godine, najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu.

Pojačani nadzor u prometu obavljat će se na području cijele Policijske uprave, a poglavito na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Naime, pod utjecajem alkohola opasne se situacije ocjenjuju manje opasnim ili čak bezopasnim. Istovremeno, vlastite se sposobnosti precjenjuju.

Prisutnost alkohola u organizmu produljuje vrijeme reakcije, smanjuje sposobnost procjenjivanja udaljenosti i brzine kretanja, smanjuje širinu vidnog polja i oštrinu vida, usporava adaptaciju oka na svjetlost i tamu, smanjuje osjetljivost sluha i stvara smetnje u ravnoteži.

Slijedom navedenog, posve je jasno da alkohol loše utječe na sposobnost upravljanja vozilom i da se takav utjecaj mora odraziti na rizik u prometu.

Ovim putem apeliramo na sve sudionike prometa da, prije nego što alkoholizirani pokušaju voziti, razmisle o mogućim posljedicama takve vožnje, uz preporuku da ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i taksi prijevozom, ili da vozilo obvezno daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirali alkohol.

Isto tako, budite svjesni kako je vožnja pod utjecajem alkohola “VOŽNJA VISOKOG RIZIKA” te nemojte sjedati za upravljač svoga vozila ukoliko ste pili bilo koje alkoholno piće i u bilo kojoj količini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...