Benkovac u susret Božiću 2012.

U organizaciji KUD ˝Branimir˝i TZ Grada Benkovca, pod pokroviteljstvom Grada Benkovca i Zadarske županije, u benkovačkoj sportskoj  dvorani održana je šesta međužupanijska  smotra folklora „Benkovac u susret Božiću 2012.“, javlja radio Benkovac.

Ove godine svoje  izvorno pjevanje i plesove benkovačkoj publici predstavilo je šest kulturno – umjetničkih društava s područja  Lijepe naše.  Uz domaćine, večeras su  svoje  kulturno blago u pjesmi i plesu predstavili KUD „Sinj“ iz  Sinja, KUD „Sveta Kata“ iz Zemunika, KUD „Tijara“ iz  Tijarice, i KUD „Elizabeta“ iz Jalžabeta iz Varaždinske županije. Na samom početku  večeri folklora začula se i klapska  pisma, benkovačka klapa  „Asseria „ svojim je nastupom započela još jednu  predblagdansku  kulturnu večer u Benkovcu. Kako je i  običaj ali  i tradicija  tako nalaže, odabran je i  najoriginalniji par u narodnoj nošnji, točnije  dva para.

Stručni žiri  kojeg su sačinjavali  etnomuzikolog i  etnokoreolog Ivo Brkić i etnolog Jasenka Lulić Torić trebali su  ocijeniti i odabrati najoriginalniji par u narodnoj nošnji, te su odlučili i  nagradu dodijelili  u ruke  KUD-a „Elizabeta“,  koji su  predstavili   svoje  narodne  nošnje, mladenku u svadbenoj  opravi,  kuma svatova, te  mladenkinog brata  i  sestru.

Vedrana Horvat  i Vjekoslav Herceg, te Ivana Fojs i  Danijel Dušak, ponijeli su u Jalžabet još jedno priznanje za  svoju tradicionalnu narodnu nošnju, a nagradu im je uručio  pročelnik za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Benkovca  Željko Katuša. Svi sudionici  su  od organizatora  dobili zahvalnice za  sudjelovanje i prigodne  poklone.
I  ove  godine, održana je još jedna  predbožićna   tradicijska  priča, koja je bila  satkana  od  izvorne pjesme i plesa, a ispričali su je  sudionici  šeste  po redu Međužupanijske  smotre folklora ˝Benkovac u susret Božiću 2012.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...