Božić u Hrvatskoj stoji oko 1300 kn

Veći porezi, jednake plaće uz veće cijene, sve brojnija vojska nezaposlenih – glavna su obilježja godine na izmaku. No Božić je pred vratima, pa tu tešku svakodnevicu nekako pokušavamo zaboraviti.

Darovi se moraju kupiti, stol napuniti. Sindikati su izračunali da će četveročlana hrvatska obitelj za blagdane prosječno izdvojiti 1300 kuna. Uglavnom zahvaljujući tomu što su građani počeli štedjeti na vrijeme. I trgovci razumiju gdje žive, pa cijene nastoje prilagoditi kupcima. Bolje prodati išta nego ništa.

Iako su blagdani uteg za novčanike diljem zemlje, ista slika gužvi kamo god se krene. Prosinac je tradicionalno mjesec u kojemu najviše trošimo. Trgovački centri u dane prije Božića prepuni su ljudi. Kupuje se sve: odjeća, satovi, parfemi, nakit. Dar i ne mora biti funkcionalan, glavno da nekoga razveseli.

Iako trgovci ne žele ništa prognozirati, činjenica je da se zbog krize potrošnja iz godine u godinu smanjuje, a mnogi su uvjereni da će se to nastaviti i u 2013. Prema nekim istraživanjima, predblagdanska bi se potrošnja trebala vratiti na razinu iz 2009. ili 2010., što je oko 10 milijardi kuna.

Pad potrošnje puno će se jače osjetiti u prvim mjesecima iduće godine, od čega trgovci zapravo i strahuju. Unatoč rasprodajama, možemo očekivati da će se građani odricati svega što im nije nužno. Sve su to posljedice inflacije, novih poreza i visoke stope nezaposlenosti. A takva kupovna moć zasigurno neće pridonijeti oporavku gospodarstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...