BSA pokreće hajku na domaće pirate

Kontaktirat će nekoliko tisuća tvrtki informativnim dopisom o softverskom licenciranju. Zauzvrat traži ovjerenu potvrdu o ovlaštenoj uporabi računalnih programa.

Ako ste vlasnik ili direktor tvrtke, nemojte se iznenaditi ako vas u poštanskom sandučiću ovih dana dočeka dopis odaslan iz BSA | The Software Alliance.

Pokrenuli su akciju kojom žele promicati ovlaštenu uporabu računalnih programa u poslovanju, odnosno tvrtke upozoriti na korištenje nelicenciranih programa i sve raširenije pogrešno uvjerenje u domaćoj javnosti da se u vremenu gospodarske krize korištenje nelicenciranog softvera tolerira više no inače.

Unatoč činjenici da stopa softverskog piratstva u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina najvećim dijelom stagnira ili čak pada, komercijalna vrijednost nelicenciranog softvera je zabrinjavajuća – od 322 milijuna kuna iz 2006. godine porasla je na 380 milijuna u 2011.

BSA upozorava kako korištenje nelegalnog softvera može dovesti do ozbiljnih posljedica za organizaciju i njeno poslovanje. Samo u 2011. godini državni gospodarski inspektori utvrdili su povredu kod 562 subjekta, podnijeli 459 optužnih prijedloga te izdali 103 prekršajna naloga temeljem kojih su naplaćene kazne u iznosu od gotovo 700 tisuća kuna.

Neovlaštena uporaba računalnih programa predstavlja povredu autorskog prava od strane korisnika u skladu s odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, a pravne posljedice korištenja nelicenciranog softvera uključuju i kaznenu odgovornost u skladu s Kaznenim zakonom.

BSA će od tvrtki tražiti i da im proslijede ovjerenu izjavu kojom potvrđuju da u svom poslovanju koriste isključivo licencirane računalne programe te time poštuju prava intelektualnog vlasništva proizvođača računalnih programa.

‘Hrvatska treba ući u EU kao temeljito uređena država koja razumije suvremena tumačenja intelektualnog vlasništva i autorskog prava. Razumijevanje problematike licenciranja jedan je od preduvjeta hrvatske gospodarske održivosti u okvirima EU’, kaže Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj.

Po završetku akcije BSA će izvijestiti javnost o rezultatima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...