Čuda oko popisa stanovništva: ‘nestalo’ devet tisuća stanovnika u Zadru

Da s popisom stanovništva ne štima baš kako bi trebalo i da se s popisom svašta događalo u godinu dana otkad su popisivači obišli teren, svjedoče ovih dana popisivači i oni koji su radili na obradi podataka. Mnogo toga je nejasno kad se analiziraju podaci i za Zadarsku županiju, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, nije nikad jasno objašnjen podatak zašto je u prošlogodišnjem popisu postojala rubrika “ukupno popisano osoba”, u kojoj je bilo navedeno da su popisivači na terenu našli 179.186 osoba, a zatim je stavljena rubrika “ukupan broj stanovnika”, u kojoj je brojka od 170.398, da bi sada bilo objavljeno kako je pravi broj stanovnika Zadarske županije 170.017 ljudi. Tko su bili oni koji su bili na terenu a nisu priznati kao stanovnici? U cijeloj Hrvatskoj je takvih bilo čak 165 tisuća!

 

U Obrovcu manje nego u Kruševu

Sad kad su objavljeni podaci o nacionalnom sastavu stanovništva, koji utječu na zastupljenost manjina u predstavničkim tijelima, ali i na mogućnost upotrebe jezika i pisma, pokazalo se da će srpska manjina ostati bez predstavnika u nekim organima vlasti zbog nekoliko stotina ljudi kojih nisu priznati kao stanovnici.

Na zadarskom području je posebno zanimljiva situacija u Benkovcu, Obrovcu i Gračacu. Na području Benkovca popisano je 12.479 osoba, a stanovnika je 11.026. Na području Obrovca popisano je 5433, a priznatog stanovništva je 4333, dok je na području Gračaca popisano 5924, a priznato 5033 stanovnika.

Nije poznato kakav je nacionalni sastav tih nepriznatih, no može se primijetiti da je takvog “viška” puno više u selima u kojima pretežno žive Srbi. Prema službenim podacima, u Benkovcu je 13,78 posto pripadnika srpske manjine, u Obrovcu 31,44 posto, a u Gračacu 45 posto.

Prema mišljenjima ovih dana iznesenim na Županijskoj skupštini, popis stanovništva je pokazao virtualan broj stanovnika jer, primjerice, u Obrovcu je broj porastao u posljednjih deset godina za, kako je rečeno, 30 posto, a stvarno samo za 410 ljudi. No stvar je u tome da je kroz ovih deset godina ipak bilo fizičkog povrata stanovništva, no nije sve priznato.

S druge strane, vrlo je zanimljiv podatak da u samom Obrovcu, bez okolnih sela, živi samo 996 ljudi, dakle manje nego u Kruševu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...