Delegacija Grada Biograda u Pescari na Forumu jadransko-jonskih gradova

U Pescari, gradu i luci na talijanskoj obali Jadrana u središnjem dijelu Italije, započela je 14. plenarna sjednica Foruma jadransko-jonskih gradova u čijem radu sudjeluju biogradski gradonačelnik Ivan Knez i njegov zamjenik Marijan Stopfer, te predstavnici Grada Zadra, dugogodišnja voditeljica međunarodne suradnje Anita Gržan Martinović i Dorotea Kamber-Kontić, pomoćnica pročelnika UO za odgoj i školstvo Jose Nekića.

Tijekom plenarne sjednice obavit ćemo razgovore s kolegama gradonačelnicima i predstavnicima gradova iz drugih jadransko-jonskih država, kako bismo pred ulazak Hrvatske u EU udarili čvrste temelje za suradnju i otvorili brojne mogućnosti za ulaganje u biogradsko gospodarstvo, najavio je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru.

Uoči sjednice Foruma sastao se Upravni odbor na kojem je aklamacijom prihvaćeno da za novog predsjednika na današnjoj sjednici u petak, po isteku mandata sadašnjem predsjedniku Foruma splitskom gradonačelniku Željku Kerumu, bude predložen gradonačelnik Pescare Luigi Albore Mascia.

Upravni odbor je Gradu Splitu povjerio ulogu nositelja izrade novog Statuta Foruma jadransko-jonskih gradova, a u tim su ušli predstavnici Ancone i Zadra u kojem će se u travnju 2013. godine održati iduća sjednica, naglasio je splitski dogradonačelnik Šundov prigodom podrške podrške Mascinoj kandidaturi.

Osim što će se izabrati izabrati novo predsjedništvo, ovogodišnja sjednica posvećena je ulozi gradova u jadransko-jonskoj makroregiji s naglaskom na kulturu kao element kohezije i gospodarskog razvoja te na sigurnosni aspekt slobodne cirkulacije ljudi i dobara.

Kada je riječ o ulasku Hrvatske u EU, ono će nam, između ostalog, omogućiti novo tržišno i marketinško pozicioniranje, lakše kretanje ljudi, kapitala i usluga, kvalitetniju klimu za ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta te veće mogućnosti za povlačenje sredstava iz fondova EU, zaključio je Ivan Knez.

Istovremeno s Forumom jadransko-jonskih gradova održava se i 2. sjednica Jadransko-jonskog foruma mladih na kojoj sudjeluju učenici Srednje škole Biograd na Moru, Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra i Prve jezične gimnazije iz Splita.

 

SEDAM HRVATSKIH GRADOVA

Forum jadransko-jonskih gradova je međunarodna dobrovoljna udruga utemeljena u Anconi 1999. godine sa svrhom jačeg gospodarskog, društvenog i kulturnog povezivanja gradova na obalama tih dvaju mora. Forum okuplja 50-ak obalnih gradova iz sedam zemalja uz Jadransko i Jonsko more – Italije, Albanije, Grčke, Slovenije, BiH, Crne Gore i Hrvatske. U Forumu je sedam gradova iz Hrvatske i to Split, Rijeka, Zadar, Ploče, Dubrovnik, Šibenik i Biograd na Moru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...