nakon 40 godina

Đoko Raić, “prvi glas” Radio Zadra, pozdravio se s eterom i otišao u mirovinu

Zadarski list
Tamni način

Puše slab vjetar, temperatura zraka, Gospić cijela nula… – riječi su koje je u svom prepoznatljivom stilu jučer u 13 sati kao profesionalni spiker posljednji put iz Studija Radio Zadra u eter izgovorio Đoko Raić, piše Zadarski list.

 

Za sve je “kriv” Mandžo

– Prije 40 godina njegov glas se pojavio u eteru, a od danas on je u mirovini. Đoko, zahvaljujemo ti i želimo duge i sretne umirovljeničke dane – rekla je Dorotea Perović, a njezine riječi 20-ak Raićevih kolega popratili su gromoglasnim aplauzom.

Karijera “prvog glasa” Radio Zadra započela je, kako sam kaže, mladalačkim zanosom, a za to je “kriv” pokojni Miljenko Mandžo koji ga je nagovorio da se javi na audiciju.

– Došao sam u zgradu stare Tehničke škole gdje su mi dali da pročitam jedan tekst nakon čega su rekli: ‘Evo ga, to je.’ Malo po malo, čovjek valjda i ne vidi kako te godine prolaze, dosta mojih vrlih kolega i kolegica se tu sa mnom izmijenilo u spikiranju, ali počeo sam s najvažnijom i najdugovječnijom – Ksenijom Gregov – prisjetio se svojih početaka, teških ratnih vremena, novih kolega, odlaženja “starih”, od kojih su pojedini ovaj svijet napustili zauvijek. Upitan kako se osjećao čitajući posljednji put vijesti u eter, kazao je kako ono uobičajeno uzbuđenje nije nestalo te da zapravo još uvijek nije sasvim svjestan da više ne mora svaki dan dolaziti, pogledati i malo pripremiti, pripremiti vijesti i slično. Raić je kazao kako će mu njegov posao svakako nedostajati, no da ipak neće mirovati u mirovini. Planova ima podosta, a na red će, kaže, doći i ono što je želio, a do sada nije mogao zbog drugih obveza.

 

Slijedi slikanje i klapsko pjevanje

– Imam neke skrivene želje kao što su slikanje i klapsko pjevanje. Svojedobno sam pjevao u klapama Foša i Jadera, išli smo i na nastupe. Kako tih klapa više nema, ili ću sam pokrenuti i oformiti novu, ili ću se pridružiti nekoj već postojećoj – kaže Raić. Svojim kolegama, a posebice onim mlađe generacije koji se bave novinarstvom, poručio je da budu hrabri.

– Neka se pokušaju ničega ne bojati. Neka budu hrabri i neka vječito tragaju za istinom. Teško je to, ali nekako istina uvijek dođe na vidjelo – zaključio je Raić čiji su rad jučer njegovi kolege nagradili posebnim “zlatnim” mikrofonom.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar