Đoko Raić, “prvi glas” Radio Zadra, pozdravio se s eterom i otišao u mirovinu

Puše slab vjetar, temperatura zraka, Gospić cijela nula… – riječi su koje je u svom prepoznatljivom stilu jučer u 13 sati kao profesionalni spiker posljednji put iz Studija Radio Zadra u eter izgovorio Đoko Raić, piše Zadarski list.

 

Za sve je “kriv” Mandžo

– Prije 40 godina njegov glas se pojavio u eteru, a od danas on je u mirovini. Đoko, zahvaljujemo ti i želimo duge i sretne umirovljeničke dane – rekla je Dorotea Perović, a njezine riječi 20-ak Raićevih kolega popratili su gromoglasnim aplauzom.

Karijera “prvog glasa” Radio Zadra započela je, kako sam kaže, mladalačkim zanosom, a za to je “kriv” pokojni Miljenko Mandžo koji ga je nagovorio da se javi na audiciju.

– Došao sam u zgradu stare Tehničke škole gdje su mi dali da pročitam jedan tekst nakon čega su rekli: ‘Evo ga, to je.’ Malo po malo, čovjek valjda i ne vidi kako te godine prolaze, dosta mojih vrlih kolega i kolegica se tu sa mnom izmijenilo u spikiranju, ali počeo sam s najvažnijom i najdugovječnijom – Ksenijom Gregov – prisjetio se svojih početaka, teških ratnih vremena, novih kolega, odlaženja “starih”, od kojih su pojedini ovaj svijet napustili zauvijek. Upitan kako se osjećao čitajući posljednji put vijesti u eter, kazao je kako ono uobičajeno uzbuđenje nije nestalo te da zapravo još uvijek nije sasvim svjestan da više ne mora svaki dan dolaziti, pogledati i malo pripremiti, pripremiti vijesti i slično. Raić je kazao kako će mu njegov posao svakako nedostajati, no da ipak neće mirovati u mirovini. Planova ima podosta, a na red će, kaže, doći i ono što je želio, a do sada nije mogao zbog drugih obveza.

 

Slijedi slikanje i klapsko pjevanje

– Imam neke skrivene želje kao što su slikanje i klapsko pjevanje. Svojedobno sam pjevao u klapama Foša i Jadera, išli smo i na nastupe. Kako tih klapa više nema, ili ću sam pokrenuti i oformiti novu, ili ću se pridružiti nekoj već postojećoj – kaže Raić. Svojim kolegama, a posebice onim mlađe generacije koji se bave novinarstvom, poručio je da budu hrabri.

– Neka se pokušaju ničega ne bojati. Neka budu hrabri i neka vječito tragaju za istinom. Teško je to, ali nekako istina uvijek dođe na vidjelo – zaključio je Raić čiji su rad jučer njegovi kolege nagradili posebnim “zlatnim” mikrofonom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...