Električna centrala na tornado

Peter Thiel, milijarder koji financijski podupire mnoštvo neobičnih inovacija, poznat je po projektima za stvaranje 3D isprintanog mesa, rekonstrukcije tkiva mozga i antimaterijskih svemirskih brodova.

Njegova najnovija investicija u iznosu od 300.000 dolara upućena je Louisu Michaudu i njegovoj tvrtki AVEtec, za istraživanje energije tornada.

Michaud, kanadski poduzetnik i inženjer, ima ideju stvaranja električne centrale koja će koristitivišak topline koju generiraju elektrane na ugljen i plin kako bi stvorila vortex, odnosno vrtložnu “pijavicu” kakvu stvaraju tornada i potom je iskoristiti za generiranje električne struje.

Osnovna ideja je upuhivanje vrućeg zraka u šuplji cilindar pod oštrim kutom, što će uzrokovati vrtloženje prema gore kako će se vrući zrak podizati uvis. Temperaturna razlika između dolazećeg vrućeg i hladnog zraka ispod, konstantno će “hraniti” vrtlog, koji će potom rapidno biti usisan u vrući zrak u podnožju. Taj kontrolirani tornado će potom vrtjeti turbine koje će stvarati električnu struju. Michaud također kaže kako se vrućina ne mora dobivati od električnih centrala na fosilna goriva, već se može prikupljati od solarnih panela ili vruće vode.

Michaud kaže kako će njegov “Vortex Engine” pune veličine imati promjer od 100 metara, te će generirati 200 megawatta struje. Pored toga neće emitirati u atmosferu stakleničke plinove, a “otpadna vrućina” jedne 500-megawattne električne centrale može stvarati dodatnih 200 MW korištenjem njegovog umjetnog tornada.

Prvi korak u razvoju ovog koncepta za koji je dobio navedenu investiciju od Thiela je izgradnja prototipa koji će izraditi u suradnji s Koledžom Lambton u Ontariju. Prototip će biti visok 39,93 m i imati promjer od 7,92 m, što bi trebalo biti dovoljno za stvaranje tornada promjera 0.3 metra koji će pokretati malu turbinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...