EU priprema zakon o cyber sigurnosti

Europska komisija predstavit će početkom iduće godine prijedlog direktive o cyber sigurnosti. Komisija će vjerojatno predložiti uspostavu mehanizma za suradnju za sprečavanje i suzbijanje prekograničnih cyber incidenata i minimalne standarde za cyber pripravnost na nacionalnoj razini.

Novi zakon priprema europska povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes, koja je plan najavila u srijedu predstavljajući dokument o Digitalnim prioritetima za 2013.-2014.

Europski zastupnici također će vjerojatno podržati minimalne standarde za sigurnost na internetu. U neobvezujućem izvješću usvojenom u lipnju pozvali su države članice da pripreme nacionalne planove pripravnosti za cyber napade, uz europski zakon o njihovoj kriminalizaciji, uključujući prijevare na internetu.

Novi režim cyber sigurnosti provodit će Europski centar za cyber kriminal, koji će početi s radom u siječnju, a sjedište će mu biti u središnjici Europola u Den Haagu.

Kroes je također pozvala EU da potiče korištenje novih tehnologija kao što su širokopojasni internet i računarstvo u oblaku.

Po ispitivanju Eurobarometra, 40 posto korisnika interneta zabrinuto je za sigurnost svojih osobnih podataka na internetu, a 38 posto zabrinuto je zbog sigurnosti plaćanja putem interneta.

Ispitivanje iz srpnja pokazalo je da je 10 posto Europljana bilo žrtvom krađe podataka na internetu.

Tvrtka za internetsku sigurnost McAfee procjenjuje da je cyber kriminal stajao poslovni svijet 600 milijardi eura u izgubljenim prihodima širom svijeta 2011.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...