Cestitka_Uskrs

Fascinantna noćna slika Zemlje od koje staje dah

Američki su znanstvenici u srijedu objavili spektakularnu snimku Zemlje u mraku koju su nazvali ‘Crna pikula’.

Slika je sastavljena od niza fotografija koje je za vedrog vremena u travnju i listopadu snimila letjelica Suomi, zajednička misija NASA-e i National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Jasnije i detaljnije od svih do sada ona prikazuje umjetnu rasvjetu gradova širom svijeta (kliknite na sliku gore i desno za uvećanje).

Većina satelita opremljena je za snimanje Zemlje tijekom dana, međutim, Suomi, koji je lansiran prošle godine, fotografira u spektru bliže infracrvenom, a zahvaljujući posebnim filtrima bilježi čak i jedva vidljive signale poput gradske rasvjete, plamenova zapaljenih plinova i odraza mjesečine. Suomijev uređaj Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) toliko je osjetljiv da može snimiti čak i svjetla broda na pučini.

‘Podjednako je važno vidjeti Zemlju tijekom noći kao i tijekom dana’, rekao je Steve Miller, istraživač NOAA-e s Colorado State University Cooperative Institute for Research in the Atmosphere. ‘Za razliku od nas ljudi, Zemlja nikada ne spava’, objasnio je.

Uređaji Suomija nedavno su snimili i uragan Sandy obasjan mjesečinom te velika područja u kojima su njegovi snažni vjetrovi izazvali nestanak struje.

Slika Crne pikule predstavljena je na konferenciji American Geophysical Uniona koja se ovih dana održava u San Franciscu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...