Finski parlament danas glasa o hrvatskoj ratifikaciji

Finski parlament danas će glasati o Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a tome će prisustvovati i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Prije glasanja o ratifikaciji u finskom parlamentu predsjednik Sabora sastat će se s predsjednikom finskog parlamenta Eerom Heinäluomom i predsjednicom Velikog odbora finskog parlamenta Miapetrom Kumpula-Natri.

Kako su priopćili iz Sabora, u sklopu posjeta predviđeni su i susreti s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku finskog parlamenta Timom Soinijem i ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom, a predsjednik Sabora će razgovarati i s predsjednikom Skupine prijateljstva Finska-Hrvatska Kimmom Sasijem i potpredsjednicom skupine Elisabeth Nauclér.

Rasprava o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora na plenarnoj sjednici u finskom parlamentu održana je 12. prosinca. U izvješću o prijedlogu ratifikacije ocijenjeno je da Hrvatska visoko ispunjava uvjete za članstvo u EU.

Ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja u svom je obraćanju istaknuo sigurnosnu dimenziju članstva u EU i utjecaj europske perspektive na stabilnost regije jugoistoka Europe. Podsjetio je i na dugo trajanje hrvatskih pretpristupnih pregovora tijekom kojih je pokazala spremnost za buduće članstvo u EU.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...