Gdje smo nakon godinu dana Kukuriku koalicije?

Kukuriku kolacija 4. prosinca obilježava godinu dana od pobjede, smjene HDZ-a nakon osam godina i dolaska na vlast. Istrazivanje koje je za Dnevnik NOVE TV provela agencija IPSOS PULS donosi razmišljanja o vladinim mjerama te dobrim lošim potezima.

Zoran Milanović će na dan pobjede braniti svoj prvi proračun a građani vjeruju nikad manje da će vladine mjere doprinijeti izlasku iz krize. Danas tek 29 posto građana misli kako će mjere doprijeti izlasku iz krize, a u njih ne vjeruje 64 posto građana. Još prije šest mjeseci u Vladine mjere vjerovao je skoro svaki treći ili 32 posto birača, a pesimista je bilo 56 posto. Vlada je među biračima sa svojim politikama najbolje stajala nakon 100 dana u mjere je vjerovalo 48, a nije vjerovali 45 posto građana. Kada je donijet proračun za 2012. u vladine mjere vjerovalo je 37 posto a nije vjerovalo 54 posto.

 

S Kosor još gore

Vidljivo je kako Vlada sa svojim mjerama kod građana nakon godinu dana pobjede uživa najmanje povjerenje građana. Građani su u vladine mjere najviše vjerovali nakon 100 dana mandata, a jedina utjeha Milanoviću može biti da je njegova prethodnica Jadranka Kosor nakon godinu dana stajala loše. U mjere njezine Vlade vjerovalo je 15 posto, a nije vjerovalo 62 posto građana.

Dalmatinci su iznadprosječno optimistični i u mjere vjeruje 37 posto njih. Slavonci su pak sa 72 posto pesimistični u vladine mjere, a sa 74 posto isto mišljenje dijele i Ličani i stanovnici Banije. Muški birači su iznadprosječno pesimistični u vladine ekonomske mjere sa 69 posto, a sa 73 posto u vladine mjere ne vjeruju birači od 30 do 44 godina.

 

Čak su i birači podijeljeni

Birači gladujuće koalicije su podijeljeni oko vladinih mjera izlaska iz krize. Njih 48 posto ne vjeruje vladi, a 43 posto ih vjeruje. To je zapravo najopasnije za vladu jer polako ali sigurno većina njezinih birača ne vjeruje u Vladine mjere. Očekivano 90 posto HDZ-ovih birača ne vjeruje u Vladine ekonomske politike.

Nakon godinu dana od pobjede Vladom, točnije kako obavlja posao, nezadovoljno je 60, a zadovoljno 32 posto birača. Ako se to usporedi sa 6 mjeseci tu nema bitnih razlika. Tada je Vladom bilo zadovoljno isto 60 posto birača, a nezadovoljno 30 posto birača.

Zanimljivo birači Primorja i Istre s 49 posto vjeruju, bolje reči, zadovoljno je Vladom nakon godinu dana. Isto mišljenje dijeli i 40 posto birača Dalmacije a isti je postotak optimista među biračima starijim od 60 godina. Birači sjeverne Hrvatske iznadprosječno su nezadovoljni Vladom nakon godinu dana i to sa 71 posto. Slično je s biračima sa sela njih 67 posto je nezadovoljno, a tu možemo ubrojiti i 73 posto birača od 30 do 44 godine života.

 

Što je dobro, a što loše?

Kao i nakon šest mjeseci i sad DNEVNIK NOVE TV testira vladine politike kod građana. Nakon godinu dana građana sa 79 posto pozitivnim ocjenjuju ukidanje povlaštenih mirovina; potom sa 69 posto pozitivnim smatraju odlazak Radimira Čačića, a sa 65 posto mogućnost prosvjeda na Markovu trgu. Porezna lista dužnika je sa 64 posto pozitivnim ocjenjenja, a najava objave registra branitelja građani sa 61 posto ocijenju pozitivnim a isti postotak građana pozdravlja sređivanje popisa birača.

Među pozitivnim potezima su još i uvođenje zdravstvenog odgoja kojega podupire 55 posto građana, Linićeva zakon o financijskom redu u tvrtkama podupire 53 posto birača, a smanjenje poreznog opterećenja tvrtkama podupire 51 posto birača. Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji podupire 49 posto birača; manji proračun za 2012 podupire 47 posto birača. Transparentnost vlade pozdravlja 44 posto birača, a najava poreza za nekretnine tek 22 posto birača. Na dnu samo sa 16 posto birača podupire otkazivanje kolektivnih ugovora.

Vlada je najavila jednostrano raskidanje kolektivnih ugovora, a to ne podupire niti većina birača vladajuće koalicije. Uz Vladu je tek 17 posto birača koalicije.

Slično je s porezom na nekretninu. Njega podupire samo 30 posto birača kukuriku koalicije.

Odlazak Radimira Čačić većina građana svrstava u bolje poteze Vlade, a to zanimljivo podupre identični broj vladajućih i HDZ-ovih birača. Sa 72 posto oni to smatraju pozitivnim.

 

Najnegativniji potezi su poskupljenja

Očekivano kao i nakon 100 dana, šest mjeseci i nakon godinu dana na prvom mjestu negativnih poteza su poskupljenja struje, plina i cestarina s 84 posto. Potom je povećanje PDV-a sa 78 posto. Negativnim građani ocjenjuju i ukidanje dodataka učiteljima i nastavnicima to ne odobrava 66 posto birača. Politička imenovanja u NO ne podupire 63 posto birača, a najavu poreza na nekretnine ne podupire 54 posto birača. Jednostrano otkazivanje kolektivnih ugovora ne pozdravlja 43 posto birača.

Inzistiranje na likvidnosti po cijenu stečaja tvrtki ne podupire 37 posto birača, a smjene ministara u vladi negativnim ocijenjuje 27 posto birača. Novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ne podupire 21 posto birača, a isti broj birača ne odobrava uvođenje zdravstvenog odgoja. Pripreme za objavu registra branitelja ne odobrava 20 posto birača. Čačićeva ostavka za 10 posto građana negativan je potez.

Premijer Milanović trebao bi se zabrinut nad sljedećim pitanjima koje njegova vlada provodi. Naime, 64 posto njegovih birača ne odobrava ukidanje dodatak na placu profesorima, učiteljima, 47 posto njegovih birača ne odobrava uvođenje poreza na nekretnine, a 46 posto njegovih birača protiv je jednostranog ukidanja kolektivnih ugovora.

Od početka mandata njegovi birači nisu odobravali politička imenovanja u NO tvrtki i to i dalje ne odobrava 65 posto birača. A s preko 70 posto njegovi birači ne podupiru prve poteze Vlade, veći PDV i poskupljenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...