jedan od 21 gradova diljem Europe

Grad Zadar je odabran za sudjelovanje u projektu Europske komisije ”EU cities adapt”

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Grad Zadar je jedan od 21 gradova diljem Europe koji je odabran za sudjelovanje u novom projektu EK kojeg provodi DG CLIMA (Directorate-General for Climate Action – Glavna uprava za klimatska djelovanja Europske komisije). Ova nova inicijativa u trajanju od 1 i pol godine ima za cilj osigurati jačanje kapaciteta i pomoć europskim gradovima u razvoju i provedbi strategije prilagodbe klimatskim promjenama, povezati gradove sa sličnim problemima vezanim za klimatske promjene te pružiti potporu (edukacije, razmjena iskustava i sl.) za izradu strategije prilagodbe na takve promjene, kao krajnjeg cilja.

Iz dugoročne perspektive, cilj je kontinuirana prilagodba na klimatske promjene u europskim gradovima podizanjem svijesti o značaju pripreme za klimatske promjene, omogućiti razmjenu znanja i dobrih praksi te razvoj alata i smjernica za prilagodbu gradova.

Trenutno je u tijeku program obuke u sklopu projekta u trajanju od osam mjeseci. Projekt će završiti završnom konferencijom u svibnju/lipnju 2013. godine gdje će se svi gradovi prezentirati i promovirati te predstaviti rezultate svog rada. Zadar je dio podgrupe mediteranskih obalnih gradova zajedno s Barcelonom, Rotterdamom, Almadom, Burgasom, Anconom i Gibraltarom. U tu svrhu održana je krajem listopada i prva Radionica u Rotterdamu u Nizozemskoj, a Grad Zadar osnovao je i Radnu skupinu za prilagodbu.

U periodu od 4.-6. prosinca 2012. godine Grad Zadar je u sklopu sudjelovanja u projektu posjetila gđa Nikki Kent iz vodeće svjetske konzultantske tvrtke Ricardo-AEA Environment & Technology iz Velike Britanije. Gđa Nikki Kent će uz Gibraltar biti ”trener” i Gradu Zadru u provedbi procesa prilagodbe. S tim u vezi, gdin Darko Kasap, zamjenik gradonačelnika i gdin Matko Segarić, pročelnik UO za graditeljstvo i zaštitu okoliša pozdravili su gđu Kent i zaželjeli joj dobrodošlicu nakon čega im je predstavljen projekt. Potom su članovi Radne skupine za prilagodbu sudjelovali na trodnevnoj radionici.

 

Glavni ciljevi radionice su:

  • Uvođenje u projekt i obuka određenih ciljnih skupina/dionika
  • Pregled/procjena stanja u gradu Zadru
  • Prikupljanje podataka
  • Identifikacija potreba za znanjem
  • Upravljanje razvojem lokalnog procesa prilagodbe
  • Obuka o novim elementima
  • Podizanje razine svijesti određenih ciljnih skupina/dionika
  • Strateška rasprava i planiranje s lokalnim koordinatorom/Radnom skupinom za prilagodbu
  • Planiranje sljedećih koraka

 

Grad Zadar će imati koristi od opsežnog paketa jačanja ljudskih kapaciteta koji će mu omogućiti sudjelovanje u ekskluzivnom programu obuke provođenom od strane stručnih trenera i gradova koji su napredovali u procesu prilagodbe. Obuka će obuhvatiti webinare, radionice, posjete ranjivih područja u gradovima, posjete ”trenera” i razmjene iskustava s gradovima koji su napredovali u procesu prilagodbe, zatim pristup webportalu s alatima, vodičima i referentnoj knjižnici, kao i interaktivni kontakt članova na forumu. Svi troškovi će biti plaćeni od strane EU.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar