Građanima koji donesu pršute na sušenje onemogućen ulaz

U ponedjeljak ujutro benkovačka policija dobila je dojavu o blokadi ulaza u Veletržnicu. Po toj informaciji netko je vozilom prepriječio ulaz, no kad je policija došla na uviđaj, nije zatekla ništa posebno, osim zaključanih vrata.

No, u Veletržnici je po svemu izvanredna situacija jer uistinu traje blokada ulaza, građanima koji su donosili pršute na sušenje onemogućen je ulaz iako se radi o jednoj od rijetkih preostalih djelatnosti ove tvrtke. Blokadu provodi dio radnika, a drugi dio je iznenađen nenadanom smjenom dosadašnje direktorice Lidije Perić koja je u petak faksom dobila obavijest da joj je oduzeta punomoć za daljnje zastupanje Veletržnice. Faks je došao iz Podstrane, odakle je nedavno imenovani predsjednik NO Fabijan Ruščić, piše Slobodna Dalmacija.

 

Teško stanje

Stanje u Veletržnici Benkovac inače je godinama teško, blokada računa traje već punih osam godina, gubici su premašili 20 milijuna kuna. No, po svemu sudeći takvo stanje neće još dugo trajati jer je prije desetak dana u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak na kojem je u biti ucrtan put prema predstečajnoj nagodbi. Iako smjena direktorice i blokada tvrtke može značiti i da se sada na brzinu želi uvesti stečaj.

– Mi u Veletržnici još nemamo informacija što je dogovoreno, no mislimo da nije vrijeme da nas se sad upućuje odmah u stečaj kad smo svih ovih godina nalazili način da s najvećim vjerovnicima dogovaramo podmirenje obveza. HBOR, Porezna uprava i Zavod za zapošljavanje (koje otprije ima hipoteku zbog gradnje hladnjače) imali su razumijevanja. Isplaćivali smo neto plaće i podmirivali osnovne troškove, a sad bi se u predstečajnom postupku moglo vidjeti ima li prave šanse za nas, kaže netom smijenjena Lidija Perić, koja je posljednjih nekoliko godina v.d. direktorica.

Kako se uspijeva raditi kad je račun blokiran od 2004. godine, svojevrsna je alkemija, pogotovo kad se radi o tvrtki koja je 95 posto u vlasništvu države. U Veletržnici su to uspijevali na samo njima znani način, a država je u međuvremenu u nekoliko navrata pokušavala prodati.

Pri zadnjem pokušaju prije godinu i pol dana činilo se kako će kupac postati poduzetnik iz Pakoštana Branko Bungur. No, pravnik u Veletržnici Goran Nimac pisao je premijerki Kosor kako je ta ponuda loša, a potom je dobio izvanredni otkaz.

 

Nema potrebe za direktorom

Zanimljivo je da se Nimac javio na nedavno zaključeni natječaj za direktora Veletržnice, zajedno s još četiri kandidata. No, po svemu sudeći neće biti izbora novog direktora niti novog natječaja za prodaju državnog udjela.

– U razgovoru u Ministarstvu poljoprivrede kod ministra Jakovine prihvaćeno je opredjeljenje da se ne ide na izbor novog direktora Veletržnice. Nema potrebe sad ići u taj izbor kad slijedi postupak predstečajne nagodbe, a možda i stečaj. Ovo u Benkovcu zapravo i nije veletržnica, nego samo velika hladnjača. Za usporedbu, u splitskoj Veletržnici koja to jest radi 16 ljudi, a u Benkovcu ima čak 32 zaposlena – kazao nam je Fabijan Ruščić, predsjednik NO Veletržnice.

Ruščić je inače predsjednik SDP-a Podstrane kod Splita, u NO Veletržnice izabran je na prijedlog ministra Tihomira Jakovine. Malo je ipak čudno što takvog čovjeka od povjerenja SDP nema na zadarskom području.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...