GROZD izazvao incident kod Jovanovića

Konferenciju za novinare u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, na kojoj je ukazano kako je ‘letak koji je dijelila Crkva pun dezinformacija, obilježio je i verbalni sukob ministra Željka Jovanovića i predstavnika katoličke udruge ‘Glas roditelja za djecu – GROZD’. Na upit dopredsjednice udruge Kristine Pavlović je li ministarstvo ‘odustalo od spornih dijelova literature’, ministar je ljuto odgovorio: ‘Kurikulum kako je predložen, tako će se provoditi’.

‘U hrvatskim školama će se provoditi programi na temelju stručnog rada onih koji donose kurikulume i ministarstva, a udruge imaju prostor izvan škola gdje mogu provoditi sve aktivnosti koji žele’, poručio je ministar Željko Jovanović, rekavši kako ‘ministarstvo neće odustajati ni od čega’.

Dopunio ga je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović rekavši kako je nužno ‘čitati s razumijevanjem’. ‘Ono što je u letku, a što je dijelom izvučeno iz smjernica preporučene literature, djeca neće učiti. Ne možemo odustati od nečega čega nema’, rekao je Filipović, pojasnivši kako su ‘smjernice preporučene literature su neobvezne za učitelje i nastavnike, dok je obvezan kurikulum nešto drugo’.

Na pokušaj dopredsjednice GROZD-a Kristine Pavlović da nastavi polemiku, ministar Jovanović ju je prekinuo riječima kako tu ‘udrugu može biti sram zato što su zlonamjerno, neistinito i lažno informirali javnosti izvlačenjem četiri citata’.

‘Dezinformirate javnost i širite lažne javnost, a to je kažnjivo djelo. Izvukli ste četiri citata iz literature koja ima 20 naslova i to prikazali kao nešto što će djeca učiti u školi. To nije istina. Uznemirujete javnost. Možete se sramiti’, poručio je ministar.

Umiješao se i sociolog Aleksandar Štulhofer, ponavljajući kako sporni dio ‘nije literatura koja treba služiti za izvođenje, nego ono što mogu, ako žele pročitati nastavnici’. Smatra i kako ‘većina nastavnika neće ni pročitati ništa od toga’.

‘Ne mislim da je važno bilo što od toga maknuti ili izrezati par stranica’, ocijenio je Štulhofer, a ministar Jovanović ironično dodao: ‘Spaliti, možda’.

I nakon završetka konferencije za novinare nastavio se verbalni sukob ministra s ljudima koji nisu medijski djelatnici, a došli su među novinare, pa je jedan stariji gospodin poručio Željku Jovanoviću: ‘Sram vas bilo’.

Kristina Pavlović ponovno se obratila novinarima, ali ispred zgrade ministarstva, rekavši kako ‘nije čula nikakve nove argumente’.

‘Ministarstvo ne želi odustati od te literature jer je temelj programa. Ako ju ne žele koristiti u nastavi, zašto je ne odbace’, upitala je Pavlović. Odgovarajući na pitanje jesu li na letku uputili roditelje da pročitaju kurikulum, rekla je da ne zna piše li to u letku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...