Hakirani medicinski podaci australske bolnice

Medicinski bolnički centar Miami Family Medical Centre u Australiji postao je žrtvom ruskih hakera koji su uspjeli provaliti u bazu podataka koja sadrži povjerljive medicinske podatke njihovih pacijenata.

Nepoznati ruski hakeri uputili su medicinskom centru zahtjev za plaćanje 4.000 australskih dolara (24.470 kn), ukoliko ih žele spriječiti da se podaci javno objave na Internetu, a kao dokaz su priložili nekoliko primjera dekriptiranih datoteka njihovih pacijenata. Da bi stvar bila još gora, hakeri su podatke potom enkriptirali svojim softverom, pa liječnici do njih više ne mogu doći, te je angažiran čitav tim IT stručnjaka koji pokušava povratiti podatke koji uključuju dijagnoze, povijesti bolesti, rezultate pretraga i propisane terapije.

Mada se u početku mislilo da je za hakiranje odgovoran virus (trojanac) koji je zarazio računala medicinskog osoblja i omogućio slanje njihovih korisničkih imena i passworda na upravljački server hakera, IT stručnjaci koji rade na rješavanju ovog problema tvrde kako to nije bio slučaj, već je napad izveden direktno na servere medicinskog centra.

“Ne postoje nikakve naznake virusa, a sva naša računala su zaštićena kvalitetnom antivirusnom zaštitom. Hakeri su doslovce preoteli server, preuzeli podatke i potom pokrenuli svoj enkripcijski softver”, izjavio je David Wood, suosnivač medicinskog centra za ABC News.

Rick Ferguson, stručnjak iz tvrtke Trend Micro kaže kako ne vjeruje da je napad izveden bez pomoći virusa, jer bi to bio prvi takav slučaj za koji je čuo, te ujedno smatra kako se takvi povjerljivi podaci ne bi smjeli pohranjivati na serverima s pristupom Internetu.

Australski stručnjak za sigurnost Nigel Phair kaže kako bi medicinskom centru u ovom trenutku bilo najpametnije da plati otkupninu kako ne bi došlo do posljedica vezanih uz privatnost i zdravlje pacijenata. “U ovom trenutku, njihova jedina opcija je platiti, mada to možda i nije i najbolje rješenje, jer kada hakeri jednom budu isplaćeni, nitko ne može garantirati da neće nastaviti s iznuđivanjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...