Hollande: “Kriza eura je gotova!”

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u ponedjeljak u Oslu, dok je hvalio rad Europske unije u ‘rješavanju problema’, da je kriza eurozone ‘iza nas’, piše AFP.

‘Kriza eura, kako sam rekao i prije, je iza nas. Dali smo Grčkoj sredstva koja je očekivala. U Španjolskoj smo pomogli zadržati banke da ne potonu. U Italiji, čak i ako postoji politička nesigurnost, siguran sam da će je Talijani riješiti’, rekao je novinarima Francois Hollande u Oslu u ponedjeljak kada je bio na ceremoniji uručivanja Nobelove nagrade za mir EU-u.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije bila tako sigurna kao Hollande, te je u intervjuu za RTL rekla: ‘Ja ne mogu odbaciti upozorenje u potpunosti, ja sam razumni optimist’.

Merkel je upozorila već nekoliko puta da je prerano proglasiti krizu gotovom.

‘Ono što mi moramo učiniti nije naprosto samo izaći iz krize eurozone: to je već učinjeno’, kazao je Hollande.

Dodao je kako se nakon ‘šest mjeseci pokušavanja rješavanja problema’ fokus treba pomaknuti na povećanje rasta, povećanje zaposlenosti i poboljšanje povjerenja među mladim ljudima.

Na novinarski upit o Italiji, gdje je premijer Mario Monti najavio da će podnijeti ostavku, a izbori se očekuju početkom iduće godine, Hollande je optimističan.

‘Uvjeren sam da će ono što se dogodilo u Italiji omogućiti toj zemlji da izabere stabilnu vladu nakon izbora u veljači. Osjetio sam da Monti nije potišten, već mu je, naprotiv, želja da se posveti svojoj zemlji’, rekao je francuski predsjednik.

‘Ne znam kakvu ulogu želi preuzeti, nije na meni da govorim o tome. Ali mislim da mu je draže da bude aktivan, nego da bude ‘razoružan”, rekao je Hollande o Montiju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...