HRT-ovci više neće smjeti ‘pljucati’ na Facebooku

HRT će u novu verziju Etičkog kodeksa, koji je u izradi, implementirati odredbe European Broadcasting Uniona (EBU) prema kojima nitko od urednika i novinara neće smjeti koristiti društvene mreže i blogove za izražavanje stavova koji štete tvrtci ili koji dovode u pitanje neovisnost i nepristranost.

Drugim riječima, HRT-ovci će u budućnosti moći zaboraviti na izražavanje svojih političkih uvjerenja i ‘pljucanje’ po kolegama na Facebooku, Tweeteru i ostalim društvenim mrežama te bi, ukoliko to naprave, mogli biti kažnjeni.

Goranu Radmanu, novom šefu s Prisavlja, EBU-ove smjernice dobro su došle da suzbije pošast ratovanja različitih HRT-ovih klanova na internetu koje su nerijetko prelazile granicu dobrog ukusa.

A povoda za zabranu posljednjih godina bilo je mnogo. Podsjetimo samo na posljednji slučaj novinarke Helene Krmpotić na čijem se FB profilu, nakon izrečene oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, pojavio status kako bi predsjednika Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića trebalo zapaliti na lomači i glave im nataći na kolac da ih zapišaju psi.

Kada je tportal.hr objavio tu priču, statusi su netragom nestali, a Krmpotić je preko svog odvjetnika tvrdila da joj je netko provalio u FB račun. Ovaj slučaj HRT još uvijek istražuje i dok istraga traje ne žele ga komentirati.

Osim navedenog, u smjernicama EBU-a koje će se ugraditi u Etički kodeks stoji i da ‘svaki član tvrtke, osobito voditelji, reporteri, dopisnici i urednici, svjesni su činjenice da će u svemu što rade, pišu ili objavljuju biti izravno povezani s tvrtkom’, te da ‘nitko ne smije otkrivati one informacije koje se tiču samo tvrtke, a politiku HRT-a komentirat će samo ovlaštene osobe’.

Prošla je uprava na čelu s Josipom Popovcem pokušala zabraniti korištenje društvenih mreža blokirajući pristup istima, ali je taj pokušaj neslavno završio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...