Iran lansirao vlastiti “YouTube”

Iranski portal Mehr na Farsi jeziku znači ljubav, a ovih ga je dana pokrenula državna broadcast agencija IRIB (Islamic Republic of Iran Broadcasting). Sadržaji ovog weba nalaze se u obliku video kanala na koji korisnici mogu postavljati svoje video filmove.

Zanimljivo je kako u Iranu već postoji video kanal pod imenom Aparat, koji je pokrenula državna tvrtka koja stoji iza društvene mreže Cloob.

U Iranu se ne može pristupiti YouTubeu, obzirom da se svi Googleovi portali i servisi u toj zemlji blokiraju od 2009. godine, mada se mnogi Iranci mogu susresti na Internetu zahvaljujući zaobilaženju blokade preko virtualnih privatnih mreža (VPN-ova).

Obzirom da se brzina internetske veze u Iranu prosječno kreće oko 1Mbps, korisnici baš i ne mogu previše uživati u streamingu video sadržaja, pa se većinom odlučuju na download takvih sadržaja.

Za sada još nema nikakvih podataka o popularnosti novog video servisa, dok je njegov stariji brat Aparat 13. web po popularnosti u Iranu prema statistikama Alexe.

Aparatom upravljaju lokalne vlasti u Iranu u vezi svega što se tiče sadržaja, no zanimljivo je da ima i međunarodne sponzore poput LG-a.

Google za sada još nije komentirao lansiranje Mehra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...