Irska opominje Sloveniju zbog Hrvatske

Irska, koja će u prvoj polovici sljedeće godine predsjedavati Europskom unijom, uvjerena je da će proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora proteći bez problema te smatra da se bilo kakva pitanja sa Slovenijom trebaju riješiti bilateralno i da ne smije ometati pristupni proces, izjavila je u ponedjeljak irska ministrica za europske poslove Lucinda Creighton.

‘Uvjereni smo da će proces ratifikacije ići glatko i da će Hrvatska ući u EU 1. srpnja sljedeće godine. Tijesno ćemo surađivati s našim hrvatskim kolegama, s kojima imamo odlične odnose, kako bismo izbjegli eventualne poteškoće tijekom šest mjeseci našeg predsjedanja’, izjavila je Lucinda Creighton, koja je u Bruxellesu zajedno s irskim ministrom vanjskih poslova Eamonom Gilmorom predstavila prioritete irskog predsjedništva.

Na pitanje o mogućim poteškoćama u ratifikaciji pristupnog ugovora u Sloveniji, ministrica Creighton je rekla da bilateralna pitanja ne smiju ometati proces pristupanja.

‘Naše je stajalište da bilateralna pitanja ne smiju ometati proces pristupanja. Postoji jasna europska pravna stečevina, jasan proces ispunjavanja kopenhaških kriterija. Znam da je Komisija u svom izvješću u listopadu naglasila potrebu da se nastavi zamah u reformskom procesu i vjerujem da će se to dogoditi. Znam da je hrvatska vlada odlučna to učiniti. Bilo koje pitanje koje Slovenija može imati s Hrvatskom treba se riješiti bilateralno, mi ćemo naravno podupirati taj proces, ali to ne smije stajati na putu hrvatskom pristupanju’, rekla je ministrica Creighton.

Irska je posljednje rotirajuće predsjedništvo EU-a prije ulaska Hrvatske koja bi trebala postati članicom na dan kada Litva preuzme šestomjesečno predsjedništvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...