Josipović: Susret s Nikolićem još ne bi bio svrsishodan

“Mislim da je svima jasno da su i za Hrvatsku i za Srbiju dobri odnosi od suštinskog značaja”, izjavio je Ivo Josipović u intervjuu koji će danas biti emitiran na srbijanskoj televiziji B92.

Josipović je, između ostalog, kazao kako vjeruje da susret s Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Srbije, u ovom trenutku ne bi bio svrsishodan.

“Predsjednik Nikolić, koji je legitimno izabran i kojeg mi poštujemo i cijenimo u Hrvatskoj kao izabranog predsjednika u Srbiji, je pokazao neka stanovišta zbog kojih je teško očekivati da bi se ta simbolička funkcija ostvarila i u Hrvatskoj, a i u Srbiji. Pitanje je bi li naš susret iznjedrio tu razinu političkog konsenzusa koji je potreban da naš susret ispuni funkciju”, kaže Josipović, ali dodaje kako su zadnje izjave premijera Srbije Ivice Dačića dobar znak za unaprjeđenje odnosa.

Govoreći o oslobađajućoj presudu Haškog suda za Antu Gotovinu i Mladena Markača, Josipović kaže da ta presuda ne umanjuje potrebu Hrvatske da procesuira ratne zločince. Josipović priznaje da u Hrvatskoj nema još niti jedne pravomoćne presude za zločine počinjene tijekom i nakon “Oluje. Hrvatska se tek treba početi baviti tim zločinima, rekao je Josipović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...