Jure Radić će kod Obrovca graditi elektranu na plin

Plan gradnje velike termoelektrane na plin kod Obrovca poprima sve ozbiljnije obrise. Tvrtka “IGH Lux energija” d.o.o. podnijela je zahtjev za ocjenu utjecaja na okoliš jer se za energane snažnije od 100 megavata taj postupak mora provesti u potpunosti.

Ta tvrtka, koju je osnovao IGH u suradnji s partnerima, planira izgraditi termoelektranu na zemni plin snage čak 500 MW. Rad na tom projektu počeo je još prije desetak godina, kad je Grad Obrovac prodao teren veličine 35 hektara, uz samu cestu s druge strane nekadašnjih bazena s lužinom, piše Slobodna Dalmacija.

 

Deset milijuna kuna

Terene je kupila mala “President grupa” i već je tada njezin čelni čovjek Luka Jerić najavljivao mogućnost da se na tom terenu gradi elektrana. Prije nekoliko godina od Jerića je posao preuzeo IGH i osnovao tvrtku za ovaj projekt, a vrijednost terena od 10,7 milijuna kuna je unesena u temeljni kapital. Teren se nalazi na prostoru općine Jasenice gdje se nadaju da će ovo biti ključan projekt razvoja ove zone.

– Nama je u interesu da se elektrana izgradi, ona je inače u našem prostornom planu i u Prostornom planu Zadarske županije i mislimo da nitko neće imati ništa protiv gradnje jer se kao gorivo predviđa jedino zemni plin – kaže načelnik Jasenica Martin Baričević. “IGH Lux energija” je svoj plan već prije godinu dana predstavila u Općini Jasenice, a sad će projekt TE Bravar, čija se vrijednost procjenjuje na 400 milijuna eura, proći još jednu fazu javne rasprave zbog okolišne dozvole.

Očekuje se kako ne bi trebalo biti teškoća pri dobivanju te dozvole jer je riječ o projektu rađenom u suradnji s jednom austrijskom agencijom po najsuvremenijoj tehnologiji. Prije se predviđalo da će biti na ukapljeni plin, no budući da je magistralni plinovod prošao u neposrednoj blizini, to znači da je već riješen izvor “osnovne sirovine”. Lokacija je daleko od vodovodnog sustava i zahvata vode iz Zrmanje, a u okoliš će se emitirati tek male količine dušičnog oksida.

 

HEP se nije izjasnio

Čelni čovjek IGH Jure Radić još je prije dvije godine najavio ozbiljne namjere da se krene u realizaciju projekta ove termoelektrane. U međuvremenu se očekivalo da će se doznati što HEP misli o projektu koji ide mimo njega, ali nije se ništa novo doznalo. O daljnjim koracima “Lux energije” pokušali smo doznati od direktora Alexa Kindija koji preko Projektnog biroa “Palmotićeva” radi na njegovoj realizaciji, no u ovo predblagdansko vrijeme nije stigao odgovoriti na naš upit.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...