Kako vozite po snijegu?

Gotovo svake godine, snijeg u prometu diljem zemlje napravi pravi kaos. Neadekvatna oprema, nespremnost na zimske uvjete ali i neznanje vozača glavni su uzroci prometnog kolapsa koji se ponavlja iz godine u godinu.

Iako se snijegu raduju najmlađi, stariji baš i nemaju osmjeh na licu kada bijele pahulje prekriju horizont. Nedostatak opreza kao i nemar, glavni su uzroci prometnih nesreća. Kako se treba ponašati na cesti koju je prekrili snijeg i led? Donosimo vam nekoliko savjeta koji bi vam trebali olakšati kretanje i vožnju po upravo takvim uvjetima.

Gume su najvažnija stavka koju treba zadovoljiti po dolasku zimskih dana. One bi, zapravo, trebale biti postavljene na sve kotače, a ne samo one pogonske što je vrlo čest slučaj u našim krajevima. Pripremljeni lanci u prtljažniku svakako mogu dodatno pomoći lakšem kretanju po zimskim uvjetima, posebice kod pojave poledice. Oni bi trebali biti metalni, a ne plastični. Potonji, osim jednostavnije montaže, zapravo i nemaju dodatni adut.

Znatno olakšanje prilikom kretanja i uključivanja u promet na zaleđenoj površini, svakako je kretanje u drugoj brzini uz nešto više dodavanja gasa. Ovim će se izbjeći proklizavanje pogonskih kotača prilikom kretanja.

Oprez u vožnji možda je najvažniji čimbenik. Održavanje dovoljnog razmaka između vozila te prilagodna brzine kretanja uvjetima na cesti, dodatno mogu povećati šanse za dolazak na odredište bez neželjenih posljedica. Izbjegavajte nagla kočenja i pokrete volanom i svakako zapamtite da ako vi imate punu zimsku opremu, osoba ispred ili iza vas možda je nema.

Kretanjem utabanim putevima kojim su prošla vozila prije vas, dodatno može olakšati vožnju snijegom ili ledom prekrivenom cestom. No, i tu valja biti oprezan, jer prilikom svakog kretanja i izlaska s utabanih puteva znači prelazak preko grbavih nakupina snijega koje vrlo lako trzajem mogu “izbiti” volan iz ruke.

Kočenje bi cijelo vrijeme vožnje trebalo biti ravnomjerno a sam postupak kočenja trebalo bi započeti znatno ranije nego na suhoj cesti. Ne pritišćite papučicu gasa prejako jer bi i to moglo uzrokovati gubitak kontrole nad vozilom i proklizavanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...