“Kalelarga” prikupila najvrjednije darove

“Kalelarga” će svojim radom ući u povijest dobrovoljnog davalaštva krvi. Od 1993. naši članovi su dali oko 3.800 litara krvi. Zadar je u ratu proživljavao teške trenutke, ali zadarskoj bolnici nikada nije nedostajalo krvi, kaže Jurin koji već pedeset godina volonterski organizira akcije ovog tipa

Članovi Udruge dobrovoljnih davatelja krvi “Kalelarga” i ove godine su zajedno sa Zadranima prikupljali najvrjednije darove za Božić.

Naime, danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održana tradicionalna “Božićna akcija darivanja krvi” koja je imala veliki odaziv. Tradicionalnoj “Kalelarginoj” akciji odazvali su se brojni Zadrani, osobe iz javnog života, a bilo je i onih koji su danas prvi put dali krv.

Dobrovoljni davatelji krvi koji godinama daruju krv zaslužni su što Opća bolnica Zadar nije bila u kriznim situacijama kada su u pitanju zalihe doza krvi, na što podsjeća predsjednik “Kalelarge” Venci Jurin.

– Svi članovi aktiva Kalelarge mogu biti ponosni na to. ‘Kalelarga’ će svojim radom ući u povijest dobrovoljnog davalaštva krvi. Od 1993. naši članovi su dali oko 3.800 litara krvi. Zadar je u ratu proživljavao teške trenutke, ali zadarskoj bolnici nikada nije nedostajalo krvi, kaže Jurin koji već pedeset godina volonterski organizira akcije ovog tipa.

Važnost rada “Kalelarge” ističu i u Općoj bolnici Zadar.

– ‘Kalelargu’ već svi znamo. To je aktiv s kojim uspješno surađujemo od njegova osnutka, već devetnaest godina. U akcijama koje oni organiziraju uvijek se skupe velike količine krvi i dobro je da ih imamo pred nadolazeće blagdane, rekla je voditeljica Odjela za transfuziju dr. med. spec. Ivna Lucin, istaknuvši da se bez krvi ne može raditi u bolnici te da nema odjela koji ne koristi krvne pripravke za svoje pacijente.

Među brojnim davateljima krvi bio je zadarski župan Stipe Zrilić kojemu je danas bio sedmi put da daje krv.

– Krv je uvijek nekome potrebna i na neki način je red da mi koji je možemo dati to i učinimo. Osjećaj kada se daruje krv je odličan jer ste sigurni da ćete na taj način pomoći nekome kome je to potrebno. ‘Kalelarginoj’ akciji odaziva se više nas djelatnika Županije, rekao je Zrilić.

Akciju su sudjelovanjem podržali i iz Grada Zadra. Krv je dao pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut. Danas su prvi put krv dali dvadesetpetogodišnja Vesna Mitar iz Zadra i njena prijateljica Matea Benvin s Lošinja.

– Htjela sam napraviti nešto dobro. Dugo sam razmišljala o tome i ova akcija mi je bila idealna prilika za to. Danas mi je prvo dobrovoljno davanje krvi i nastavit ću raditi to u budućnosti, kazala je Vesna Mitar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...