Kina otvara najdužu liniju superbrze željeznice

Kina će idućeg tjedna otvoriti najdužu liniju superbrze željeznice u svijetu, između Pekinga i grada Guangzhoua na jugu zemlje, objavili su kineski dužnosnici.

Linija duga 2.298 kilometara, čiji su dijelovi već u prometu, bit će potpuno otvorena u srijedu i skratiti vrijeme putovanja na manje od deset sati uz brzinu vlaka od 186 kilometara na sat.

Nova linija prilika je kineskom ministarstvu prometa, koje se nalazi pod udarom oštrih kritika zbog skandala i krivih poteza, da povrati dio izgubljenog ugleda.

Nesreća brzog vlaka iz lipnja 2011. u kojoj je poginulo 40 osoba otvorila je pitanja o sigurnosti rastuće željezničke mreže u Kini i zaprijetila planovima za izvoz tehnologije brzih vlakova.

Razvili smo niz učinkovitih mjera za sigurnost željezničkog prometa. U stanju smo pružiti maksimalnu sigurnost, rekao je Zhou Li, šef uprave za znanost i tehnologiju ministarstva prometa.

Nakon nekoliko željezničkih nesreća, vlada je u petogodišnjem planu do 2015. drastično smanjila investicije u željezničku mrežu i to za 80.27 milijardi dolara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...