Klapsko pjevanje ima svijetlu budućnost

Da stara poslovica “Na mladima svijet ostaje” zaista drži vodu uvjerili smo se jučer na splitskoj Pjaci (ispod Ure) , gdje su se tradicionalno okupili klapski pjevači iz svih dijelova Dalmacije.  Među okupljenima prednjačili su mlađi pjevači, redom studenti koji su pokazali da su spremni nastaviti ovaj običaj, koji je svake godine uveseljavao Splićane, ali i turiste.

Klapaši se inače skupljaju u dvorištu kod Gage(kafić na splitskoj pjaci op.a.) te oko podneva kreću ispod Ure gdje pjevaju sve do kasnijih popodnevnih sati, a katkad i do večeri. Osim tradicionalnih klapskih pjesama, na repertoaru se znaju naći i rugalice, ali i tamburaške te starogradske pjesme.

Susret klapskih pjevača i zajedničko spontano pjevanje tradicija je koja se u Splitu ponavlja svake godine na Badnjak i Silvestrovo. Ovaj običaj je rijetka prilika da mladi klapski pjevači zapjevaju sa starim klapskim asovima poput Špira Jurića, Joška Prijića ili Zdenka Burnača, ali je isto tako mjesto gdje se sklapaju nova poznanstva, pa i prijateljstva koja često ostaju za cijeli život.

Sudeći po viđenom, ova tradicija neće biti zaboravljena, dapače, očekuje se njeno daljnje njegovanje kako bi i sljedeće generacije mogle sudjelovati kao akteri ili kao prolaznici uživati u klapama ispod Ure. Svijet ipak ima na kome ostati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...