Koja je hrana najbolja za probavu?

Ako vas muče probavne tegobe, najprije poradite na promjeni namirnica koje unosite u organizam. Donosimo vam popis onih koje preporučuju stručnjaci

Razni probavni problemi poput nadutosti, dijareje, vjetrova i grčeva, znatno češće pogađaju žene nego muškarce. Kako pojašnjavaju stručnjaci, takve probavne tegobe rezultat su stresa i neuredna životnog stila koji je posljedica užurbanosti, a u prvome redu podrazumijeva loš način prehrane. Kako si olakšati život? Uvedite u prehranu namirnice koje preporučuju stručnjaci.

 

Papaja

Papaja se tradicionalno koristi za kronične upale crijeva, nervozan želudac, žgaravicu i proljev. Sadrži papain, probavni enzim koji pomaže razgradnji hrane, koja inače iritira želudac.

 

Zobene mekinje

Zob je značajan izvor topivih i netopivih vlakna. Topiva vlakna otapa u vodi, a netopiva ne otapa. Obje vrste su važne za normalnu i zdravu probavu. Usto, zobene mekinje snižavaju i kolesterol.

 

Jabuke

Jabuke ne samo da obiluju zdravim vlaknima, nego su i bogate pektinom, ali i drugim enzimima koji pomažu oslobađanju probave od iritantnih čestica hrane. Imate osjetljiv želudac? Probajte ih pečene, ne sirove.

 

Cimet

Cimet se tradicionalno koristi za liječenje jutarnje mučnine i proljeva, ali dobro djeluje i kod problema s vjetrovima. Pospite ga na ukusne namirnice poput piletine, kao i na one slatke poput pite od jabuka.

 

Komorač

Ova biljka lijek je protiv nadutosti i vjetrova. To je upravo jedan od razloga što ga se često može vidjeti na kraju obroka u indijskim restoranima. Pola žličice sjemena komorača dobro će vam doći ako vas muče vjetrovi.

 

Avokado

Avokado ima velike količine kalija, vlakana i ulja koja pomažu probavi. Pokušajte nekoliko tankih kriški avokada staviti na sendvič umjesto masnih namaza.

 

Đumbir

Začini i biljke poput đumbira sjajno smiruju želudac. Pokušajte popiti čaj od đumbira i brzo će vam biti bolje.

 

Zeleno lisnato povrće

Kelj, špinat i zelena salata obiluju vlaknima, vitaminima i mineralima koji blagotvorno djeluju na probavu. Smanjuju nadutost i nagon za vjetrovima te umiruju želudac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...