Koji je najbolji način za pripremanje piletine?

Za piletinu nije potreban poseban uvod. Jedna je od najraširenijih namirnica i zasigurno jedna od najpopularnijih zbog cijene, ali i nutritivne vrijednosti. Jede se na svim kontinentima a na svijetu je bilo 2003 godine čak 24 milijarde. Impresivno. Na svijetu je piletine više no i jedne vrste peradi.

Najraširenija je domaća životinja, što zbog mesa, ali i zbog jaja. Priča o piletini počinje jako, jako čudno. U početku su se uzgajale Indijske pasmine i to isključivo za borbe pijetlova. Malo se pažnje obraćalo na meso i jaja. Primjerci žive od 5 do 10 godina, ovisno o pasmini.

Najstarija koka koja je zveknula imala je 16 godina, i to od zastoja srca. Bar tako kaže Guinessova knjiga rekorda. Zanimljivo je da imaju tako zvan ‘red pijetla’, vrlo jasnu hijerarhijsku podjelu unutar zajednice. Ne moram ni govoriti tko je tu glavni. Kukurikanje pijetla je teritorijalni znak drugom pijetlu, a koke su glasne kada izlegnu jaja, zovu piliće, ali i kada osjete opasnost.

No, dosta priče o kokoši i jajetu. Idemo malo na gastronomiju. Danas je sve manje koka iz organske proizvodnje a sve više ih se uzgaja u tvorničkim uvjetima te vakumira i šalje na police supermarketa. Poznajem nekoliko kumica na placu koje mi nabavljaju organsku, kukuruzom hranjenu perad, ali takva se perad ipak mora pripremati drugačije da bi bila sočna. Uz perad ide praktički sve. Od gljiva, povrća, tjestenine, riže, do bezbroj varijanti začinskog bilja, thai kombinacija, curry varijanti, pa čak, u turskoj i slatka iznenađenja.

Osobno, ja obožavam kokicu sa što manje intervencija. Pečenu, sa zrnom soli i hrskavom kožicom. Za mene, nema bolje od toga. Također, kada je pečena, više uživam u tamnom, masnijem mesu, batku zabatku, krilcima, dok prsa preferiram peći u komadu da zadrži sočnost budući da je bijelo meso vrlo lako presušiti.

Od bijelog mesa imače se radi i farce koji je sastavni dio terina. Od piletine su posebno cijenjeni temeljci i vrlo je popularna u fast food segmentu, što zbog cijene, što zbog brzine pripreme. Može se puniti, odkoštiti i zarolati, peći, kuhati, dinstati, pohati. Jedna je od najzahvalnijih namirnica, a meni spada u sam vrh onoga što volim pripremati kod kuće.

Eksperimentirajte sa piletinom, probajte ju sa soya umakom i medom, s korijanderom, kokosovim mlijekom u crvenom curry umaku. Istražujte, s piletinom se može svašta.

 

Potrebni sastojci:

  • 1 pile
  • 2 luka srebrenca
  • Špek
  • Sol
  • Papar
  • Lovor
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica senfa
  • Sok 1 naranče

 

Pile se podveže konopom i to na način da mu se krilca izvrnu na unutarnju stranu i podvežu te se batci približe prsima. Zatim se ostavi na sobnoj temperaturi, posoli, te se stavi peći na 200 stupnjeva bez ulja. U koliko imate majčine dušice stavite malo gore.

Zdinstate zdravoseljački luk i špek, dodate lovora i začinite. Na kraju umiješate malo maslaca za okus i kremoznost. U zdjelicu staviti med, senf i narančin sok, začiniti soli i paprom te poslužiti uz narezanu pečenu kokoš i prilog od luka i špeka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...