Koliko košta trpeza u Hrvata, trećih u Europi po inflaciji?

Hrvatska ovu godinu završava s trećom najvišom stopom inflacije u Europskoj uniji. Točnije, za isti iznos na kraju godine moglo se kupiti puno manje hrane nego na njezinom početku. Najviše su poskupjeli kruh i meso.

Za nekoliko dana hrvatski potrošači kupovat će skuplji kruh i mlijeko. Uvodi se stopa PDV-a od pet posto. Litra svježeg mlijeka ove se godine mogla kupiti za 5,68 kuna, što je pola kune skuplje nego 2011. godine, a te je godine i kilogram bijelog kruha u prosjeku stajao 9,60 kuna. Ove je godine za kilogram trebalo izdvojiti u prosjeku 13 kuna. S novom stopom PDV-a te će cijene biti i veće, navodi Dnevnik.hr.

U 2012. godini međustopa od 10 posto trebala je pojeftiniti šećer i ulje. No, te su cijene čak i narasle. Litra ulja za kunu, a šećer je ostao na razini prošle godine. Kilogram svinjskog mesa (kare) stajao je 39,22 kuna. U odnosu na isto razdoblje lani, to je poskupljenje od 3,40 kune.

Radnica u tekstilnoj industriji, koja na sat zaradi 16,62 kuna, za kilogram mesa mora raditi 2 sata i 25 minuta.

Namirnice koje su godinama imale istu cijenu, poput jaja, ove su je godine udvostručile. Razlog poskupljenja jaja, ali i mesa i mlijeka, treba najprije tražiti u višestrukom rastu cijena stočne hrane. A one su pak rasle zbog iznimno sušne godine.

Da smo ih zalijevali, ove godine cijene voća i povrća ne bi tako narasle. Uz vremenske neprilike, negativan utjecaj dali su i veći PDV i visoka inflacija.

Voće je imalo dvostruku nesreću. Najprije ga je u proljeće uništio mraz, a preostali dio plodova u ljeto je obrala suša. Ne čudi zato što su jabuke u 2012. skuplje za 1,06 kunu, plaćali smo ih 8,45 kuna. U poskupljenju voća izdvojila se kruška. Kilogram stoji 16,49 kuna, čak 3,16 kune skuplje nego 2011.

Da smo se oslonili na domaću proizvodnju povrća, imali bismo ga dosta za jedva deset dana.

Zelena salata u poskupljenjima je na prvom mjestu. U ovoj godini stajala je 15,04 kuna, 2,85 kuna skuplje nego 2011. Crveni luk je s 4,50 kuna poskupio na 5,54 kuna. Prosječna cijena rajčice bila je 13,84 kuna. Kilogram krumpira je skuplji za 36 lipa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...