Kraj zlatne groznice, cijene će mu početi padati

Analitičari američke banke Goldman Sachs u svojim prognozama za 2013. godinu donose lijepe vijesti. Tvrde da će u drugoj polovini godine doći do ubrzanog rasta gospodarstva, ali ističu i da će doći do pada cijene zlata.

Analitičari američke banke Goldman Sachs i dalje su optimistični kada je riječ o gospodarskim prognozama za iduću godinu. Njihov ekonomist Jan Hatzius predviđa da će gospodarstvo u drugoj polovini 2013. ubrzano rasti. I to prvi put od početka globalne krize! Hatzius svoje mišljenje temelji na očekivanju da će privatni sektor izbjeći nove udarce i povratiti izgubljenu moć, dok će se istovremeno otpuštati fiskalni uteg.

Povezanost realnih kamata i cijene zlata

Goldmanov analitičar Damien Courvalin predviđa kraj velikog buma cijena na tržištu zlata. Zaustavljanje rasta cijena u 2013. temelji na tome što će realne kamatne stope konačno rasti. Business Insider njegovu tvrdnju opisuje uz pomoć grafičke tablice prema kojoj je vidljivo da je pri “ultraniskim i negativnim kamatnim stopama zlato privlačno, a kad su realne kamatne stope pozitivne, zlato gubi sjaj”.

Goldman Sachs svoje tvrdnje temelji na situaciji u Sjedinjenim Državama gdje su sada realne kamatne stope, djelomično i zbog tiskanja novca, na niskim razinama. No, njihovi analitičari smatraju da će se oporavak gospodarstva u SAD-u u drugoj polovini 2013. ubrzati, da će doći do dodatnog povećanja bilance tamošnje Središnje banke. Također navode da će zlato “zapeti” između tiskanja novca i postupnog povećanja realnih kamata, no da će na kraju izgledi za rast američkog gospodarstva prevagnuti nad daljnjim rastom bilance Središnje banke i da će vjerojatno doći do promjene u cijenama zlata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...