“Krila Oluje” su grupa vrhunski obučenih pilota

Usprkos svim vremenskim i tehničkim neprilikama u Kneževoj palači zadarskoj javnosti premijerno je prikazan dokumentarni film ” Akrobatska grupa Krila Oluje» koji govori o proslavljenoj Akrogrupi Krila Oluje koja djeluje u sklopu 93.-će zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a Zemunik. U filmu je prikazan rad grupe od njezina nastajanja 2004. godine do danas. Službeno je oformljena na desetu obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”, a kroz nju je do sada prošlo deset najboljih pilota iz zadarske vojne baze. Među njima i pilotkinja Diana Doboš koja je član grupe bila od 2004. do 2007. godine s 25 nastupa, tada treća žena u svijetu koja je nastupala s ovakvom akrogrupom. U gotovo osam godina postojanja imali su 86 nastupa, 51 domaćih te 35 inozemnih). Zadnji puta javnost su oduševili na dočeku generala Ante Gotovine u Zadru, kada su po prvi puta letjeli u formaciji u obliku slova “A» za što kažu nisu imali previše vremena za uvježbavanje, no prema viđenom ipak sasvim dovoljno. Trenutačno su u grupi šestorica pilota, bojnik Matija Vrđuka, vođa “Krila Oluje», bojnik Nenad Hasnek, lijevi pratitelj, satnik Josip Čolak, desni pratitelj, satnik Edvard Krišto, repni pratitelj, satnik Božen Tadić, vanjski lijevi pratitelj i satnik Siniša Hucika, vanjski desni pratitelj. Akrogrupa “Krila Oluje” na ovogodišnjem aeromitingu CIAF 2012. u Češkoj osvojila je nagradu za najbolji nastup potvrdivši da se s pravom nalazi na samom vrhu akrobatskog letenja u svijetu. Ova akrogrupa koja je osnovana prije samo osam godina od prvog nastupa na kojem je dočekana s nevjericom postala je jedan od najpoželjnijih sudionika na aeromitinzima. Sve to, zahvaljujući atraktivnom, zahtjevnom i tehnički besprijekorno usklađenom programu koji najbolje znaju upravo zaljubljenici akrobatskog letenja, mogu izvesti samo vrhunski obučeni piloti. Od manevara koje izvode posebno treba izdvojiti zvono u formaciji po kojemu su jedinstveni u svijetu te Diu-trostruko ogledalo, manevar koji uz njih izvodi jedino akrogrupa brazilskog ratnog zrakoplovstva.

Bitno je istaknuti kako piloti u formaciji lete samo na 2 metra udaljenosti jedan od drugoga pri brzini od 550 km/h, na visini od 50 do 1000 metara te minimalno 250 metara od publike. Sve navedeno zahtijeva izuzetnu koordinaciju pilota koji se u svemu tome najviše oslanjaju na vlastitu procjenu. U akrogrupi nema pričuvnih pilota, naime, u slučaju bolesti jednog od šestorice pilota grupa izvodi skraćen program ili čak potpuno otkazuje nastup. Za ulazak u grupu postavljeni su visoki kriteriji i biraju se samo najbolji piloti.

– Posljednjih godina mali broj upisanih kadeta pilota ne ide nam na ruku te je i ovaj film napravljen kao svojevrsna reklama kako bi mlade privukli za zvanje vojnog pilota. Čuli smo kako samo dva posto populacije može doći u razmatranje za školovanje za vojnoga pilota. Dakle, samo dva posto od tih dva posto selekcije možda uđe u akrobatsku grupu. Za razliku od akrobatskih skupina nekih drugih vojnih zrakoplovstava, čiji piloti vratolomije izvode na mlažnjacima, naši letači to rade na školskim Pilatusima. Kao što i ovaj film govori akrobatska grupa sa svojim elementima i zahtjevnošću, koje izvodi s ovim avionima možemo reći da je u samom svjetskom vrhu akrobatskog letenja u grupama. Za ono što nama treba u radu su ovi avioni sasvim dovoljni. Čitavo vrijeme našeg programa smo jedni drugima u vidnom polju te u vidnom polju gledatelja na zemlji dok grupe koje lete na bržim i većim avionima jako često odlaze iz videokruga samih gledatelja, kazao je bojnik Matija Vrđuka, vođa “Krila Oluje”.

Istaknuo je kako je za uspjeh rada i usklađenosti akrogrupe najvažnija priprema na zemlji koja je temelj svega. Osim dogovora o svim detaljima leta važna je i radio veza, odnosno komunikacija između pilota jer je u nekim elementima potrebna sinkronizacija te se radio vezom dogovaraju radnje koje po programu trebaju uslijediti.

Natporučnik Darko Belančić, nastavnik letenja istaknuo je kako se premijerom filma htjelo uputiti mlade ljude što su to “Krila Oluje” te da bi se na takav način pridobilo više kandidata za školovanje pilota HRZ-a.

– “Krila Oluje”  su se u ovih osam godina svoga djelovanja popeli u sam vrh svjetskog akrobatskog letenja. Postali smo u kratko vrijeme jedni od najrespektabilnijih sudionika na aeromitinzima, odnosno pokazali smo da imamo izvrsne letače koji su “proizvod” vrhunskog sustava školovanja pilota HRZ-a. Kada čovjek završi školovanje za pilota mora steći jedno potrebno iskustvo za to. Ukoliko jedan pilot svojim zalaganjem i ocjenama zasluži to otvara mu se mogućnost ulaska u akrogrupu nakon čega prolazi obuku za pilota u grupi što također zahtijeva trud, napor i zalaganje. Prvo treba postati pilot, zato ovo večeras i promoviramo, da bi se kasnije ljudi mogli usmjeravati prema onim poljima za koja su nadareni, zaključio je Belančić.

Usprkos lošem vremenu premijera dokumentarca je privukla velik broj publike, posebice mladih što i jest bio cilj organizatora iz MORH-a.

[nggallery id=107]

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...