Kruh, mlijeko i knjige neće poskupjeti

Od 1. siječnja sljedeće godine, odnosno za desetak dana u Hrvatskoj će se početi naplaćivati PDV od pet posto, između ostaloga, na kruh i mlijeko, knjige i kino ulaznice.

No, ako je vjerovati trgovcima koji prodaju te proizvode i usluge građani ne bi trebali osjetiti poskupljenje niti bi se trebale promijeniti cijene na početku sljedeće godine, doznaje Novi list. Iz Konzuma najvećeg maloprodajnog lanca u Hrvatskoj poručuju da još ‘uvijek razgovaraju sa dobavljačima, ali da povećanja cijena najvažnijih artikala neće biti’.

Znači li to da neće biti povećanja cijena svih vrsta kruha i svih vrsta mlijeka (kravlje, ovčje, kozje), bilo da je riječ o svježem, pasteriziranom, homogeniziranom ili kondenziranom te nadomjestaka za majčino mlijeko ili će se to odnositi tek na najprodavanije vrste nije još jasno.

Iz Konzumove konkurencije, Mercatora i Getroa na isto pitanje o poskupljanju kruha i mlijeko odgovaraju da ‘korekcije cijena sukladno izmjenama zakona o PDV-u od početka iduće godine do daljnjeg neće biti’. Koliko je zapravo trajanje fraze do daljnjeg, u svome odgovoru iz Mercatora nisu pojasnili.

Ne bi trebale poskupjeti ni knjige, ako je vjerovati odgovoru iz Profila. ‘Nećemo dizati cijene knjiga radi uvođenja PDV-a, a trošak poreza će se rasporediti unutar struke, dakle između nakladnika i knjižara. Za krajnje kupce će maloprodajne cijene knjiga izdanih u 2012. godini ostati iste, a kod novih izdanja ćemo zadržati dosadašnju cijenovnu politiku, razine cijena pojedinih kategorija nakladničkog plana će ostati iste kao i u 2012. godini, a trošak PDV-a ćemo ugraditi u te cijene na štetu vlastite profitabilnosti’, odgovorili su iz Profila.

Što se tiče kino ulaznica, iz Cinestara kažu da u ovom trenutku ne mogu dati konkretan odgovor, ali da će, ukoliko i bude korekcija cijena, to biti samo »na nekim kategorijama cijena kino ulaznica u minimalnom iznosu«.

Ukidanje nulte stope osim na kruh i mlijeko, te knjige i kino ulaznice odnosi se i na dio lijekova, implantata te ortopedskih pomagala, ali što će se dogoditi s njihovim cijenama kad se PDV poveća za pet posto Novi list nije uspio doznati, jer će njihove cijene ovisiti i o tome hoće li konačno profunkcionirati objedinjena javna nabava.

Država bi uvođenjem PDV-a od pet posto, umjesto dosadašnje nulte stope trebala zaraditi više od dvije milijarde kuna u državni proračun i unatoč porukama da to neće uzorokovati povećanje cijena zasad se nevjerojatnim čini da bi se trgovaci odrekli tolike zarade.

No, proračun će s druge strane izgubiti oko 650 milijuna kuna na tome što će od 1. siječnja u ugostiteljstvu naplaćivati PDV po stopi od deset posto, umjesto dosadašnjih 25 posto. U ugostiteljstvu zasada nitko ne govori o mogućnosti snižavanja cijena, nego većina ugostitelja ističe da će im to pomoći da nadokande manjkove i poboljšaju ponudu, tako da krajnji korisnici očito neće imati koristi od te mjere.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...