Marinović: “Ne želimo tri istine za našu djecu!”

Nezadovoljstvo zbog četvrtog modula kurikuluma zdravstvenog odgoja koji se odnosi na spolni odgoj, na konferenciji za novinare koju je organizirao HDZ, izrazili su Ivan Šimunić, pročelnik Županijskog upravnog odjela za društvene djelatnosti te Nevenka Marinović i prof. Maja Obad, čelnice ŽO Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski”.

Slažemo se da je svakako potrebno uvesti spolni odgoj, upoznati svoje tijelo i poštivati ga kako bi mogli poštivati i tuđe. Držimo da je je bolje educirati djecu putem školskog sustava nego da to čine njihovi vršnjaci i masovni mediji. S druge strane ne želimo tri istine: od učitelja, roditelja i vjeroučitelja, istaknula je Marinović. Dodala je da je “nedopustiv raskorak u odgoju kao i rušenje roditeljskih autoriteta i nazora”, zaključivši da je “program suprotan sa vrijednosnim sustavom većine roditelja” kojima je, kako je rekla, “uskraćeno ustavno pravo da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece”.

Premda u procedri nije povrijeđen zakon, pročelnik Šimunić napomenuo je da je u metodologiji uvođenja zdravstvenog odgoja u školski sustav zaobiđena uobičajena praksa prema kojoj se prije uvođenja kurikuluma najprije iznosi prijedlog, a onda slijede recenzija, javna rasprava te edukacije nastavnika.

Zdravstveni ogoj najavljen je 28. kolovoza, odnosno tri dana prije početka nastave, a odluku o njegovu prihvaćanju i uvođenju škole ministar je donio 27. rujna. Dakle, nešto manje od mjesec dana nakon početka nastave. U programu je naveden sažetak ili kurikulum onoga što bi trebalo biti provođeno tijekom školske godine u obliku kratkih natuknica i sa popisom literature, podsjetio je Šimunić.

Iznimno temperamentnu raspravu među novinarima izazvalo je izlaganje prof. Obad koja je naglasila da su uvođenjem zdravstvenog odgoja u ovakvom obliku “ugroženi ljudska priroda i integritet kao i ljudski opstanak”.

– Program je napisan za ateiste, a njih je svega 2,2 posto u Hrvatskoj! Usuglasimo stajališta! Prakticira se nešto što je u suprotnosti sa većinom. Ima opasnu konotaciju. Uz opstanak, ugrožena je duhovna dimenzija čovjeka. Nedopustivo je da se djeci u 6. razredu govori o spolnim odnosima, da im se već sa devet godina govori o masturbaciji, kazala je prof. Obad.

Smatra da “iza svega stoji agresivni liberalizam koji se širi svemirskom brzinom u procesu globalizacije, a pitanje je zrelosti dokle ćemo to dopustiti”. Pored toga, zapitala je “Zašto se uvodi ono što se u naprednim europskim zemljama pokazalo kao promašaj?!”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...