Milanović više nije popularan, Karamarko još gori

Redovito istraživanje Crobarometar koje provodi agencija Ipsos Puls, objavljeno na Dnevniku Nove TV, donosi poražavajuće podatke o prvoj godini mandata Vlade predvođene Zoranom Milanovićem, koji pokazuju da godinu završavamo pesimizmom.

Zoran Milanović godinu na vlasti završava s podijeljenim osjećajima građana. CROBAROMETAR pokazuje da u ovom trenutku o njemu pozitivno mišljenje ima 46 posto građana, ali 49 posto njih misli suprotno.

Tomislav Karamarko godinu na čelu HDZ-a završava s ‘mršavih’ 20 posto potpore kod građana, a njih 70 posto misli loše o šefu oporbe.

 

ZVJEZDANI TRENUCI I POLITIČKO DNO

Zoran Milanović zvjezdani trenutak popularnosti imao je u siječnju kada ga je podupiralo 73 posto građana, ali to se počinje topiti i u rujnu je pao na 44 posto potpore, što je bio njegov najlošiji rejting.

Tomislav Karamarko stranku je preuzeo sa 24 posto potpore u svibnju, blago mu je porasla potpora u lipnju na 30 posto, no od tada pada, zadnja dva mjeseca značajno, da bi godinu završio na potpori od 20 posto. Odnosno, najlošije od kada se mjeri.

 

VOLE LI HDZ-ovci PREMIJERA?

Zoran Milanović može biti zadovoljan činjenicom da je neprikosnoveni lider među svojim biračim i uživa potporu od 83 posto, ali, zanimljivo, i 26 posto HDZ-ovih birača ima pozitivno mišljenje o premijeru.

Tomislav Karamarko mora raditi na jačanju liderske pozicije unutar svog biračkog tijela. Naime, podržava ga samo 54 posto njegovih birača. A tek osam posto SDP-ovih birača ima pozitivan dojam o šefu HDZ-a.

Zoran Milanović često optužuje lidera Laburista Dragutina Lesara za populizam, a istodobno 60 posto birača Laburista ima pozitivan dojam o premijeru.

 

PREDSJEDNIK I DALJE NA VRHU

Predsjednik Josipović godinu završava kako ju je i počeo, s preko 80 posto potpore, točnije 84. Značajno je povećao popularnost u zadnjih mjesec dana. Zanimljivo, potpora mu je značajno porasla kod birača HDZ-a te njih 80 posto ima pozitivan dojam o Ivi Josipoviću. Godinu može završiti spokojno jer je na ljevici neprikosnoveni lider s potporom 93 posto SDP-ovaca i 92 posto Laburista.

 

TOP LISTA POLITIČARA 

Osim predsjednika koji je prvi, drugi na listi popularnosti je Dragutin Lesar s potporom od 57 posto, potom Ivan Grubišić s potporom od 56 posto. Josip Leko, novi predsjednik Sabora, poletio je prema vrhu i na četvrtom je mjestu s potporom od 54 posto. Potom slijedi premijer Milanović, a iza njega je Ruža Tomašić sa 38 posto potpore. Ivan Jakovčić uživa potporu 28 posto, a istu potporu ima i Silvano Hrelja. Vladimir Šišljagić uživa potporu 28 posto birača, a svaki peti Hrvat pozitivno misli o Tomislavu Karamarku. Radimir Čačić uživa potporu od 17 posto i, zanimljivo, ni odlazak iz Vlade nije utjecao na birače. Misle o njemu isto što i prije.

 

VELIKE STRANKE LOŠE – LABURISTI PROFITIRALI 2012.

SDP na vlasti i HDZ u oporbi, kao velike stranke, godinu završavaju blagim padom.

SDP na 26,6, a HDZ na 19 posto. SDP-u je to jedan od tri najlošija rezultata, a ovaj mjesec su prvi put pali nakon nekoliko mjeseci blagog rasta.

HDZ, pak, s 19 posto ima jedan od najlošijih rezultata godine, a Tomislav Karamarko ima razloga za brigu jer godinu završava s istim rejtingom koji je stranka imala u svibnju kad ju je preuzeo.

Zapravo, SDP na vlasti, uz sve nepopularne poteze, nije dramatično izgubio potporu, a HDZ, koji još prolazi unutarstranačku rekonstrukciju, tamo je gdje je i bio. Pa i jedan i drugi predsjednik mogu biti uvjetno zadovoljni.

 

LABURISTI DOBITNICI – NARODNJACI GUBITNICI

Laburisti su stabilno treći s potporom od 9,9 posto. I tako već četiri mjeseca. HSS godinu završava sa 4,1 posto, a HSU sa 3,5 posto. Ivan Grubišić dobio bi 3,4 posto potpore, a HNS godinu završava sa 2,7 posto.

Pravaši imaju 2,6, a HDSSB 2,4 posto potpore. Blok umirovljenika je na 2,3, kao i HSLS. A IDS ima 1,4 posto. Ruža Tomašić, pak, godinu završava s potporom od 1,3 posto, ostale stranke imaju 2,4 posto, dok je neodlučnih 15,8 posto.

 

Istraživanje je proveo Ipsos Puls za Novu TV

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...