Milenijska fotografija u čast 180. godina Arheološkog muzeja

Poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman danas je na zadarskom Forumu napravio još jednu u nizu milenijskih fotografija povodom proslave 180. godišnjice zadarskog Arheološkog muzeja. U ovom relativno zahtjevnom projektu pomogli su mu učenici većine zadarskih škola, malobrojni prolaznici, ali i pojedine javne osobe kao što su umirovljeni profesor povijesti Stijepo Obad, meteorolog Duško Kraljev, pisac Tomislav Marijan Bilosnić te mnogi drugi koji su htjeli sudjelovati i u ovom segmentu obilježavanja godišnjice ove druge najstarije institucije u Republici Hrvatskoj. U milenijskoj fotografiji Šime Strikomana sudjelovalo je oko 1300 zadarskih srednjoškolaca.

Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar istaknuo je kako je ovo fotografiranje samo jedna karika u bogatom programu ove iznimno važne obljetnice za ovu instituciju:

Na žalost, najavu ove aktivnosti poslali smo svim medijima s željom da u njoj sudjeluje svo graďanstvo kojima smo za sudjelovanje ponudili tri besplatne ulaznice koje su mogli iskoristiti bilo kada te popriličan popust na sve naše proizvode, no do prije četiri dana, za sudjelovanje nam se javilo samo šestero ljudi, što je bilo razočaravajuće. Tada smo se obratili ravnateljima svih zadarskih srednjih škola i sve su se osim dviju odazvale tako da nam u ovoj aktivnosti pomaže oko 1300 srednjoškolaca. Upravo stoga sam njima i njihovim ravnateljima iznimno zahvalan, istaknuo je Gluščević.

Osim srednjoškolaca milenijskoj fotografiji mogao se pridružiti svatko tko je bio dobre volje, prolaznici, studenti i djelatnici muzeja.

Drago nam je što smo na jedan neobičan način obilježili tako jednu veliku godišnjicu druge najstarije muzejske institucije, odnosno jedne od najstarijih institucija u kulturi RH. Na žalost nitko od relevantnih političkih ili stručnih čimbenika nije se oglasio ni na što vezano uz ovu godišnjicu, ali to je tako, zaključio je Gluščević.

Milenijska fotografija naći će svoje mjesto u muzeju dok su svi ostali sudionici mogli dobiti svoj primjerak po promotivnoj cijeni od deset kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...