Ministar Grčić predstavio novi plan za spas!

Potpredsjednik Vlade za investicije te ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić predstavio je na sjednici Vlade novi plan za investicijski ciklus od 2012. do 2015. godine. Premijer Zoran Milanović rekao je da je ovo bila godina pripreme, a da će sljedeća biti godina konkretnih rezultata.

Premijer Zoran Milanović započeo je sjednicu Vlade govoreći da smo imali ‘dramatičnu povijest’ te da su u godinu dana na vlasti bili odgovorni i svjesni teške situacije: ‘Ne mogu reći da je prije bila država nereda, ali neke stvari se nisu mogle legitimno pretpostaviti. Mi smo radili i vjerujemo da će rezultati doći. Vodimo računa i o strpljenju ljudi, ono nije bezgranično, ali jedino sistematičan rad može uroditi nekog ploda. U jednadžbu nismo uračunali sreću, ali treba nam i malo sreće. Ne očekujemo da nas se nekritički hvali, propusta ima, ali računamo na strpljenje a ne na sljepilo ljudi.’

Milanović i dalje tvrdi da ove godine nije bilo novih poreznih opterećenja, a tvrdi da ih neće biti ni dalje.

Ministar Branko Grčić preuzeo je ulogu glavnog ‘investitora’ koji je otišao iz Vlade, Radimira Čačića, te je predstavio novi investicijski ciklus za razdoblje do 2015. godine. Prezentacija je bila poprilično opširna pa su neki od ministara izgubili koncentraciju zbog čega ih je Milanović morao upozoravati da prestanu pričati i da slušaju o čemu Grčić priča.

Grčić se drži procjene koja govori da će Hrvatska sljedeće godine ostvariti rast BDP-a od 1,8 posto. ‘To je izazov, ali nije nešto posve nerealno. Vlada će učiniti sve što može s ljudima u državi, s gospodarstvenicima i radnicima da napravi pomak iz ove situacije u kojoj jesmo. Ključni izvori rasta bit će utemeljeni na rastu investicija za koji očekujemo da će rasti za 11,5 posto. To jest optimistično, ali vjerujemo da je moguće’, rekao je Grčić.

Naravno, uz rast investicija potreban je i zaustavljanje pada potrošnje građana da bi došlo do oživljavanja gospodarstva. Važni utjecaji dolaze i iz Europe gdje se očekuje zaustavljanje recesije. Veliki problemi za Hrvatsku su, kaže, došli iz Italije i Slovenije gdje je situacija još gora pa dok Europska komisija očekuje da će u Hrvatskoj BDP sljedeće godine biti nula, za Italiju predviđa pad od 0,5 posto, a za Sloveniju čak 1,6 posto.

Grčić najavljuje provedbu reformi koje su donijeli, podizanje investicijskog potencijala i restrukturiranje građevinskog sektora. Grčić čak kaže da je građevinski sektor jedan od ključnih razloga blokade infrastrukturnih projekata: ‘Krajnje je vrijeme da se raščisti stanje. Važno da se što prije provede restrukturiranje zakonom o financijskom poslovanju, a i na dobrom smo putu restrukturiranja brodogradnje.’

Kako doznajemo, zbog građevinskih tvrtki stalo je bar šest ili sedam projekata samo u Dalmaciji, a poseban problem je tvrtka Konstruktor koja je sklopila ugovore s HAC-om, Hrvatskom cestama… Tu su i tvrtke IGH, Dalekovod, Ingra i druge koje su zaustavile radove i, ako se ne pokrenu, čekat će ih stečaj, predstečajni postupak ili likvidacija. ‘Ne može više ovako! Imali smo novac koji nismo na kraju iskoristili, pravi proračun za 2012. godinu bit će povoljniji nego što je rebalans pokazao jer će bar 10 posto od kapitalnih ulaganja ostati neiskorišteno’, rekao nam je izvor u Vladi.

Grčić velike nade polaže u fondove EU-a i dotok stranog kapitala nakon što uđemo u Europsku uniju: ‘Povećanje investicija 8,5 do 9 milijardi kuna (11,5 posto) nije znanstvena fantastika nego nešto što se našim trudom može ostvariti, zajedno s privatnim sektorom.’

U projekciji očekuje investicije iz proračuna u iznosu od 6,8 milijardi, od javnih društava 15,1 milijardu, a iz privatnih investicija 50,1 milijardu kuna. Ukupno, dakle, očekuje gotovo 72 milijarde kuna investicija.

Osim ulaganja u restrukturiranje brodogradnje, puno očekuje i od HŽ-a. ‘Prema informacijama koje imam, tamo se uložio najveći napor u pripremi projekata i očekujemo investicijski boom. Najviše sredstava povući će se iz fondova EU-a’, rekao je Grčić. U Vladi naime očekuju čak tri puta veće investicije u HŽ-u, a potvrda tome su već potpisani stimulativni ugovori, za razliku od HAC-a čiju upravu smjenjuje ministar Siniša Hajdaš Dončić jer nisu postigli ništa.

Grčić će upravo od HAC-a, Hrvatskih cesta i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti ujedinjenih s lokalnim samoupravama očekivati puno na planu investicija.

Kako bi sve investicije počele s realizacijom od Nove godine, Grčić je najavio Koordinaciju za investicije sa svim ministarstvima kojih se to tiče i koji bi svaki tjedan podnosili račun o provedenom planu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...