Ministar Jakovina u Biogradu otvorio pogon za preradu ribe

Biogradska Jadran-tuna, jedna od tri hrvatske tvrtke specializirane za uzgoj tuna, u petak je krenula u novi razvojni ciklus. U industrijskoj zoni dovršena je hladnjača u kojoj će se za izvoz u Japan pripremati tune, ali i prerađena sitna plava riba.

U ovaj novi pogon uložili smo 16 milijuna kuna, a moći ćemo na ovih šest tisuća četvornim metara uređenog skladišnog prostora smjestiti deset tisuća tona ribe godišnje. Odjednom možemo u naše rashaldne komore smjestiti 2000 tona ribe, kaže Mišo Mandić, direktor i osnivač Jadran-tune, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o zanimljivoj organizaciji u kojoj je dosad na uzgajalištima tuna bilo 60 zaposlenih, a vlasnici tvrtke su i ribari – tvrtka ima 13 brodova na kojima radi oko 90 ljudi. U novom pogonu u industrijskoj zoni Biograda sad je otvoreno još 60 radnih mjesta, uglavnom će raditi žene.

To je naš veliki zajednički uspjeh, svih nas koji tu radimo. Dioničari nisu prošlih godina kupovali jahte ni dijelili dividendu, sve smo ulagali u razvoj, a naši radnici su imali redovne plaće, ponosno je istaknuo Mandić.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je svečano otvorio nove pogone, pohvalio je biogradske ribare, te istaknuo kako je ove godine u ribarstvu u Hrvatskoj uloženo 500 milijuna kuna, a narednih će još i više.

Zadarska županija se inače rado naziva najribarskijom, tu su kapaciteti za uzgoj 7000 tona tuna, 5300 tona bijele ribe i 1700 tona školjkaša, a biogradski gradonačelnik Ivan Knez očekuje da će Ministarstvo poljoprivrede pomoći u realizaciji izgradnje ribarske luke u Tkonu na Pašmanu i prekrcajne stanice u Biogradu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...