Ministrica zbog HRT-a najurila savjetnika

Ministarstvo kulture priopćilo je danas kako će ministrica Andrea Zlatar Violić sukladno stavci Rješenja o prijemu u državnu službu donijeti odluku o prestanku službe imenovanog glavnog savjetnika Milana Živkovića.

‘Zbog potrebe pravnog pojašnjenja oko imenovanja glavnog savjetnika u Kabinetu ministrice, ističemo da nakon što je Vlada Republike Hrvatske 16. veljače 2012. godine usvojila Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva kulture RH, te nakon što je ministarstvo donijelo Pravilnik o unutarnjem redu, Milan Frenštacki Živković je imenovan na mjesto glavnog savjetnika u Kabinetu ministrice sukladno odredbama članka 74.c Zakona o državnim službenicima’, stoji u priopćenju.

‘Prema stavci 3. Rješenja o prijemu u državnu službu ‘Državna služba na određeno vrijeme trajat će do prestanka mandata ministra ili do odluke ministra o prestanka državne službe imenovanog službenika’. Sukladno navedenom ministrica kulture donijet će odluku o prestanku službe imenovanog glavnog savjetnika’, pojašnjava Ministarstvo kulture.

Međutim, ministrica Andrea Zlatar Violić danas je na konferenciji za novinare, u povodu medijskih napisa u kojima je citiran njezin savjetnik Živković, kazala je kako je njega na mjesto savjetnika u kabinetu imenovala Vlada te da će se o njegovom statusu odlučivati na razini vlade. Za njegov istup, kazala je, da je zapravo pitanje struke, a ne političkog stava,te da se pokazalo kao loša procjena za koju preuzima punu osobnu političku odgovornost.

Na novinarski upit treba li Živkovića sankcionirati zbog ‘istrčavanja’ u medije, ministrica je kazala kako je on imenovan u Vladi te će tako sve odluke vezane uz njegovu budućnost biti donesene na razini užeg kabineta Vlade.

Na dodatno pitanje da iznese osobni stav i prijedlog s kojim će doći u Vladu o Živkovićevoj sudbini, ministrica se odbila izjasniti uz dodatak da će svoj stav o tom pitanju iskazati u Vladi. Nekoliko sati kasnije stigla je informacija o otkazu za Živkovića kojeg je smjenila ministrica, a ne Vlada pa se sasvim opravdano postavlja pitanje zna li ministrica Zlatar Violić koje su njene ovlasti.

Milan Živković je u ministarstvo kojem je na čelu HNS-ova ministrica stigao kao SDP-ov kadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...